Eldrup: Kronborg-forklaring uholdbar

Rigsrevisionsrapporten blev ikke søsat på grund af udsigten til et TV 2-underskud, men fordi staten måtte yde TV 2 lån for at holde virksomheden i live.
Per Fanefjord Laursen

Det var ikke udsigten til et underskud i TV 2, der udløste Rigsrevisionens rapport. Det var derimod det faktum, at TV 2 var på falittens rand og måtte have statslån for at overleve, minder TV 2's adm. direktør, Merete Eldrup, om.

Hun går dermed i rette med tidligere økonomidirektør på TV 2, Anders Kronborg, der tidligere på dagen bl.a. til MediaWatch sagde, at grundlaget for TV 2-rapporten beroede på en misforståelse - i form af udsigten til et trecifret millionunderskud i årsregnskabet, der aldrig blev til noget, eftersom TV 2 faktisk endte med et mindre overskud på bundlinjen.

"Historikken hænger ikke helt sammen alle steder. Må jeg minde om, at TV 2 i begyndelsen af 2008 havde en katastrofal likviditet, fordi de kraftige investeringer i årene forinden belastede økonomien. Det skulle løses. Vi gennemførte en væsenlig besparelsesrunde med andet en lukning af radioen, og vi forsøgte at låne penge hos bankerne for at hjælpe os igennem. Bankerne rystede på hovedet, selv om vi har trimmet omkostningerne, og derfor havde udsigt til et overskud i 2009. En af bankerne inddrog endda en af vore kreditter," siger Merete Eldrup.

Det var først på det tidspunkt, at et statslån kom på tale som eneste redningsmulighed. Yderligere besparelser, som en privat virksomhed havde foretaget, var ikke på tale. Egentlige frasalg af aktiviteter var en mulighed, men blev ikke udført.

"Statslånet var desværre en nødvendig udgang for at holde TV 2 kørende, og det inddrog for alvor politikerne, og deres fokus på, hvad der var sket op til. Det var den proces, der førte til at politikerne besluttede at sætte Rigsrevisionen i gang med en undersøgelse. Det skete i forbindelse med at statslånet blev godkendt i Finansudvalget," siger Merete Eldrup.

MW: Der kommer nu fornyet detaljeret fokus på TV 2s økonomi, hvor abonnementsindtægter rent faktisk udgør ca. 1/3 af koncernens indtægter - blandt andet på grund af den tidligere ledelses beslutninger. Får du ikke en svær kommunikationsudfordring med at fastholde et billede af, at TV 2 er økonomisk presset, for at redde planen om at få abonnementsindtægter, der også betvivles i EU?

"Det er klart en kommunikationsudfordring at formidle forhold omkring TV 2. Men sagen er, at TV 2-hovedkanalen, der kun lever af reklameindtægter, er nødt til at få spændt et sikkerhedsnet under sig med et abonnementsgrundlag. Kendsgerningerne er jo, at politikerne beder os om at levere en stærk, kvalitetspræget hovedkanal med nyheder, men selve hovedkanalen har et underskud på 150 mio. kr. i 2008 - og langt mere i år. Politikerne giver os ikke licensen tilbage, så modellen må være den foreslåede redningsplan med abonnement," siger Merete Eldrup, der ikke ønsker at deltage yderligere i debatten om Rigsrevisionens rapport og den forestående granskning af TV 2's tidligere ledelse.

Hun takker også nej til at give sit bud på, hvorledes den tidligere ledelse, der nu for alvor er under anklage, har udført sit arbejde.

"Mit ønske er, at vi kan lægge hurtigt sagen bag os, så vi kan komme videre," siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også