Debat: DR ramt af Fønsby-sygen

DR skrabede public service-bunden, da Aftenshowet brugte 24 minutter og 49 sekunder på et interview med Anni Fønsby.
Jakob Høyer

Jaja, det har været underholdende med sommerføljetonen om det celebre par alias IT-milliardæren Erik Damgaartd og den barmfagre bordelmutter Anni Fønsby.

Ja, ud over Tour de France har det vel været den enkeltstående "begivenhed", der har trukket flest nyheder og overskrifter på de danske nyhedssites. Først den massive opmærksomhed til tv-showet 'Anni og Erik goes to Hollywood'. Dernæst nyheden om politiets anholdelse af Anni Fønsby og sigtelserne om rufferi og Erik Damgaards undsigelse og svigt af sin kvinde. Og så selvfølgelig den eventyrlige ­ og absurde ­ historie om, at kendisparret har fundet sammen igen.

Men, men, men. Ét er netmediernes nyhedskriterier, der efterhånden udelukkende styres af klik og brugertal. Det er forståeligt nok. Det er trods alt høje brugertal, der (måske) giver mulighed for at tjene penge i en tid, hvor enhver indtjening er god. Noget helt andet er landets største og mest statstøttede kulturinstitution alias Danmarks Radio, der i sidste uge blev ramt af Fønsby-sygen i en grad, som får tidens svineinfluenza til at minde om en mild forkølelse.

Så går det galt
Onsdag i sidste uge udsendte DR Presse en pressemeddelelse med overskriften "Anni Fønsby eksklusivt i Aftenshowet" for at fortælle, at den mediekendte kvinde ville bryde lang tids tavshed. Så langt så godt. Fint nok at reklamere lidt for interviewet, selv om det nok ikke har så meget med DR's public service-forpligtelser at gøre. Det næste døgns tid går det så helt galt.

For ifølge DR var interviewet så vigtigt, at det skulle promoveres i adskillige reklamespots på stationens mange platforme. "Eksklusivt interview", "Anni Fønsby taler ud" og andre storskrydende formuleringer, der gjorde historien om den overeksponerede bordelmutter til en vigtigere sag end både finanskrisen og de mange krige og kriser rundt omkring i verden.

Efter ventetiden kom så aftenen, hvor DR skulle præsentere det "eksklusive interview". Og gud-hjælpe-mig om DR ikke havde ryddet størstedelen af Aftenshowet og for at bruge hele tiden på at lade én person tale om en sag, der allerede har været endevendt i de fleste danske medier. Hele 24 minutter og 49 sekunder. Men trods de mange minutter kom der på et intet tidspunkt en plausibel grund til, at DR skulle bruge så lang tid ­ og så store jungletrommer ­ på sagen. Snarere tværtimod.

Mere Se&hør end public service
Under interviewet bliver Anni Fønsby stillet en perlerække af spørgsmål, der mere mindede om Se&Hør-TV ­ med al respekt.

"Hvor lang tid gik der så, før I begyndte at være mand og kone?"
"Nu hvor I så er sammen igen, hvad har du så stillet af krav til ham?"
"Hvordan har omkredsen regaeret på, at han har ringet og sagt, at nu er jeg altså sammen med AnniŠ?"

Spørgsmålene besvares med laaaange følelsesladede beretninger om "såret i mit hjerte" og at "Erik ikke kunne lyve for sit hjerte". Og en ukritisk snak om kærlighed, kendisliv og mediehetzen for et par, der i den grad selv havde sat sig i mediernes søgelys.

Fejlen ligger i og for sig ikke hos studieværten, den stakkels Louise Wolff, der gør sit bedste for at være både nysgerrig og halvkritisk. Ansvaret ligger længere oppe i  DR-systemet, der tillader, at noget så letbenet som et interview med Anni Fønsby får lov til at fylde knapt en halv time og blive promoveret som var det årets bedste historie på den licensbetalte TV-kanal.

Public service falliterklæring
DR skal selvfølgelig også favne det populære og det underholdende. Fredagsshows som 'X Factor' og 'Talent' er blevet samlingssted for børnefamilier i hele landet ­ selv om indholdet ikke har meget med public service at gøre. Og DR kan også nævne Anni & Erik-føljetonen i deres nyhedsstrøm ­ som korte nyheder på nettet eller i TV-nyhederne.

Men at bruge 24:49 og adskillige reklamespots er dog en total falliterklæring for en licens betalt public service-institution, hvor bestyrelsesformand Michael Christiansen eller har talt om kvalitet og kulturelle standarder. Ja, det er vel så meget under niveau, at det bør være muligt at spare en stor del af de tre milliarder, som danskerne årligt
betaler i licens til Danmarks Radio.

TV-interviewet kan stadig ses på dr.dk. Det er muligt at spole. Og også muligt at slukke.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også