Raptekst er ikke dødstrussel

Morten Messerschmidts kritik af en 11-årigs raptekst har fået Lokalavisen i Århus til at fjerne teksten. DJ-jurist vurderer, at der ikke er tale om nogen reel dødstrussel eller dårlig presseetik.
MediaWatch

”Jeg har en enkelt patron for Messerschmidt for han snakker masser shit.”

Sådan lød den 11-årig århusiansk drengs raptekst som de seneste dage har skabt debat om, hvorvidt teksten kan læses som en reel dødstrussel mod europaparlamentsmedlemmet eller ej.

Næppe, vurderer jurist i Dansk Journalistforbund Christian Dølpher i Lokalavisen Århus.

"Det helt springende punkt er, at den fremsatte tekst skal ses i kontekst til det miljø, den fremsættes i. Vi er i en rapskole, hvor omgangstonen formentligt er lidt mere rå, end den er andre steder. Det er den ene ting. Den anden er, at Morten Messerschmidt, efter min opfattelse, vil få meget svært ved at bevise, at denne 11-årige rapper reelt mener det som en trussel. Det skal kunne bevises, at "gerningsindholdet" er oprigtigt ment, og her viser lignende sager, at der inden for kunst er ret vide rammer for udtalelser af denne art, som vil blive betragtet som meningstilkendegivelser, der ikke kan straffes for," siger han til Lokalavisen Århus.

Messerschmidt selv derimod anser det for en ”alvorlig trussel”, og han bad derfor lokalavisen fjerne teksten fra den reportage, avisen havde lavet fra det sommerkursus, hvor rapteksten blev fremført af den 11-årige dreng.

Regler for god presseskik ikke overtrådt
Det gjorde de så og lukkede tilmed af for debatten på deres site af hensyn til drengen. Sommerkurset blev også lukket i 14 dage og ledere, som havde skrevet den omdiskuterede tekst, fyret.

Christian Dølpher har dog svært ved at se, at avisens ksulle have overtrådt reglerne for god presseskik A§3, som Morten Messerschmidt påstår. Det begrunder DJ-juristen med, at ytringerne kommer fra 3.person og ikke kan regnes som en ”oplysning”.

”Uanset om du ser på den som en opfordring eller en ytring, som giver udtryk for rapperens agtelse af Morten Messerschmidt, så er der under alle omstændigheder tale om en meningstilkendegivelse, som er pakket ind i noget satire eller provokation, og her giver det ingen mening at forholde pågældende teksten. Så jeg mener ikke, at reglerne for god presseskik er overtrådt. Igen ud fra, at man skal se historien i en kontekst – der er tale om reportage fra et sted, hvor tonen er anderledes," siger Christian Dølpher til Lokalavisen/Århus.

Han mener desuden, at politikere bør have en højere tolerancetærskel når det gælder denne form for ytringer i kunstnerisk konktekst.

- MFH
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også