TV 2-klage kan koste TV3 og SBS dyrt

Radio- og tv-nævnet kan med efterårets granskning af "London-kanalernes" sendeforhold ændre tv-stationernes grundvilkår væsentligt.
Per Fanefjord Laursen

Konsekvenserne af den klage, der er indgivet af TV 2's tillidmand, Claus Birch, kan blive langt mere alvorlige end først antaget for SBS TV og TV3.

"London-kanalerne" har i mange år omgået de danske reklameregler ved at sende fra London, men hvis Radio- og tv-nævnet i efteråret fastslår, at TV3 og SBS-kanalerne ifølge EU's nuværende TV-direktiv er underlagt dansk lov, så skal kanalene sadle om - og følge dansk lov.

Udgangspunktet for nævnets behandling vil fortsat være EU's grundliggende opfattelse, at tv-kanaler er underlagt lovgivningen i det land, man sender fra - afsenderlandet. Men i vurderingen vægtes også, hvor modtagerne af kanalen bor, hvor man har reklameintægterne, hvor programbeslutningerne træffes, og hvor hovedparten af medarbejderne sidder. Det er nogenlunde de samme kriterier, som blev anvendt i 1996, hvor TV3's forhold blev godkendt i det daværende Satellit- og kabel-nævn.

Spørgsmålet for nævnet er nu, om TV3's - og nu også SBS TV's - forhold har ændret sig, siden TV3 blev accepteret som en engelsk kanal rent juridisk. SBS TV havde ikke kanaler sendt fra London til Danmark på daværende tidspunkt.

Én relevant faktor kunne f.eks. blive, at Jakob Mejlhede sidder i London som Vice President for central programming for Viasat Broadcastings fri-tv-kanaler, der inkluderer TV3 og TV3+ i Danmark. Omvendt tjener SBS og TV3 pengene i Danmark, og deres danske organisationer er åbenlyst vokset betydeligt i de mellemliggende år.

Nævnets beslutning er alvor
Radio- og tv-nævnets arbejde og afgørelse er ikke til politisk forhandling, erfarer MediaWatch. Det er dog forekommet, at nævnet har bevist, at det ikke er politisk tonedøv.

Det skærper omstændingerne, og det vil betyde, at nævnet i givet fald skal tage skridt for at forhindre, at TV3 og SBS TV distribueres, hvis de ikke vil følge Nævnets afgørelse. Nævnet kan f.eks. sikre et fogedforbud. Regeringen kan ikke gøre meget, udover at afmontere emnet ved at harmonisere de danske regler - TV 2's betingelser - med EU's TV-direktiv, der ikke er så forskelligt fra de britiske regler. Det vil samtidig give Merete Eldrup næsten ens arbejdsvilkår.

I første omgang kan det blive svært for politikerne at tvinge en privat virksomhed som til eksempel YouSee til tage f.eks. TV3 ud af sendenettet, men kommer der et fogedforbud mod kanalerne, så ændrer sagen sig givetvis.

Public Service-råd søger udtalelse
Nævnet behandler samtidig en henvendelse fra Det nye Public Service-råd om emnet. Rådet har ikke direkte klaget over TV3 og SBS, men har efterspurgt et svar - et slags responsum - fra nævnet.

TV3, TV3+, TV3 Puls, Kanal 5, Kanal 4 og 6'eren uplinker fra London, hvor de to selskaber også har en teknisk, programrelateret og administrativ stab.

Det gælder også MTV, VH1, CNN International, Discovery Channel og National Geographic Channel. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også