Spillet om regionerne

Det mediepolitiske spil om placeringen af TV 2’s regioner efter en privatisering af TV 2 har bølget frem og tilbage gennem de seneste ti år.
Louise Reseke

Medieordfører Ellen Trane (V) er langt fra den eneste, der har leget med tanken om en sammenlægning af DR's og TV 2’s regionale stationer. Den daværende radikale Elsebeth Gerner Nielsen havde som kulturminister i SR-regeringen i slutningen af 1990’erne samme idé på tegnebrættet.

”Det er rigtigt, at vi drøftede den idé, men vi gik forholdsvist hurtigt væk fra den igen, fordi vi frygtede, at det ville svække konkurrencen mellem de regionale medier. På det tidspunkt skete der nogle sammenlægninger på mediemarkedet og med udsigten til et mediemonopol, synes vi ikke, det ville være hensigtsmæssigt at gå ud med et så centralistisk forslag,” siger Elsebeth Gerner Nielsen, der i dag er rektor for Designskolen i Kolding.

Selvstændige regioner
Da den borgerlige regering tog over rykkede et salg af TV 2 højt op på dagsordenen, og det stod klart for enhver, at de licensfinansierede regioner ikke gik i spænd med et privatiseret TV 2.

I 2003 foreslog TV 2 regionerne selv, at der blev dannet et selvstændigt regionalt selskab for TV 2's regioner, og at de fik en samlet regional kanal til rådighed i mux1, når digitaliseringen blev en realitet i 2009.

Både daværende medieordfører for regeringspartiet Venstre, Jens Rohde, og DR's daværende generaldirektør, Christian S. Nissen, som forslaget blev drøftet med, var imidlertid særdeles lunkne over for den tanke. Det ville ifølge parterne gå stik imod både sund fornuft og en liberal, borgerlig politik, der satsede på en privatisering af TV 2, at støtte et forslag, der ville betyde fødslen af endnu et licensfinasieret medieselskab i Danmark.

Christian S. Nissen arbejdede i stedet for, at TV 2 regionerne blev lagt sammen med DR, men måtte sande, at TV 2-brikkerne i puslespillet havde andre planer end at blive en del af DR-billedet.

"TV 2 regionerne har en stærk selvstændighedskultur som selvstændige selskaber med egne direktioner og bestyrelser - de ville dengang hellere dø end at blive lagt sammen med DR," siger Christian S. Nissen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også