Nyt radioforlig giver udsigt til fremdrift

Det længe ventede store radiokompromis, der faldt på plads i går, indeholder de beslutninger og planer, som flertallet af aktørene har efterspurgt i mange år.
Per Fanefjord Laursen

Det nye radioforlig er ikke en egentlig redningsplan, som med TV 2, men der er i hvert fald taget en række beslutninger, der vil glæde flertallet af aktørerne på radiomarkedet, og som bør kunne give en tiltrængt fremdrift for mediet. På sigt afhænger det naturligvis også af en videre politisk handlekraft.

Enkelte aktører vil ærgre sig over, at replanlægningen af FM helt er begravet. Med rette, for FM vil mange år frem fortsat være den vigtigste platform. På kort sigt har Danmark fortsat et lille radioudbud og en svag kommerciel sektor. Skuffelsen må også ses i lyset af, at replanlægningen har været på agendaen i otte år. Men det var altså nødvendigt for at nå en bred aftale. MediaWatch beskrev for nylig elementerne i forliget.

DAB skal på skinner
Branchen og især DR kan notere sig, at kulturministeren mente det alvorligt, da hun meddelte at udviklingen for digital radio skal på skinner og speedes op. Landsdækkende kommerciel radio og lokal radio skal snarest muligt ind på DAB under lempelige økonomiske betingelser, og DAB platformen skal markedsføres med offentlige midler i ryggen.

Det vil også glæde DAB-aktørerne, at man melder ud, at vejen er lagt til at på lang sigt skifte til DAB+ – det betyder, at detailhandlen i Danmark bliver motiveret til at tage nye apparater hjem, der har Frontier Silicons multichip, der både kan modtage FM, DAB, DAB+, wifi mv. i én af samme radio.

Som omtalt på Mediawatch kan det betyde, at DR er nødt til at samsende i begge formater i en lang periode, for de nuværende DAB-modtagere ikke anvendes til DAB+. Hvordan det løses, er svært at gennemskue lige nu.

Positiv overraskelse
Det er en positiv overraskelse, at man sætter tre millioner kroner af til at bygge DAB-nettet færdigt. Indendørsdækningen har nemlig ikke været acceptabel og konkurrencedygtig med FM. Dermed erkender man også, at sendenettets færdiggørelse ikke er et DR-anliggende alene – men et statsanliggende. Det tyder tilmed på, at en diskussion af ejerskabet af sendenettet indgår i løsningen.

Hele radiobranchen nikker også til budskabet fra forligsparterne om, at Koda og Gramex afgifterne fortsat giver store problemer for branchen – godt nyt er, at man vil sikre at stationerne kun betaler lyttertalsbaseret - kun én gang pr. lytter pr. platform, når der rent faktisk lyttes.

Ingen kommerciel gevinst lige nu
Man må erkende, at der ingen stor fremdrift er for kommerciel radio i kompromiset her og nu. Men de nuværende kommercielle aktører, herunder Radio 100FM, kan være tilfredse med, at politikerne som ønsket fik lemplet de fremtidige arbejdsbetingelser på to punkter: Ingen høj koncessionsafgift fra næste udbud, men en indtægtbaseret afgift, og skønhedskonkurrencer ved alle udbud.

Der er også taget en beslutning om nye nutidige arbejdsforhold for ikke-kommerciel interesseradio. Politikerne har således besluttet at etablere en internetportal for ikke-kommercielle lokalradiostationer. Der afsættes et engangsbeløb på 2 mio.kr. af licensmidlerne til dette formål, men det er en forudsætning at de lokale stationer - i form af organisationerne på området - skal påtage sig, at stå for etableringen og finansiering af driften af portalen.

MediaWatch har i en årrække fulgt branchens nødråb og utålmodighed med den politiske proces, der nedprioriterede radiomediet. Læs MediaWatchs bøn til Carina Christensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også