"Gamle" medier driver nyhedsstrømmen

Dagbladene, DR, TV 2 og fagbladene sidder fortsat på nyhedsstrømmen. Det viser ny undersøgelse om nyhedernes fødekæde.
Tine Brødegaard Hansen

Nyhedsstrømmen er fortsat dybt afhængig af de gamle mediehuse Berlingske Media, DR, JP/Politikens Hus og TV 2. Det viste en undersøgelse i 1999, og det viser en tilsvarende undersøgelse af nyhedernes fødekæde, som Anker Brink Lund, professor i medieledelse ved CBS, gennemførte i efteråret 2008.

"Antallet af originalnyheder, der genereres af fritstående webmedier, er begrænset, for de har formentlig ikke råd til at producere den type journalistik. Journalistforbundets opgørelse over, hvor journalister er ansat, viser, at kun 50 organiserede journalister var tilknyttet et fritstående webmedie, mens ca. 2300 journalister var tilknyttet dagbladsredaktionerne i vores nyhedsuge 2008. Det gør det nok muligt at kopiere og versionere, men umuligt at konkurrere på original nyhedsproduktionen," siger Anker Brink Lund. 

Nyhedsstrøm vokser
I de senere år er Ikke bare antallet af netmedier er eksploderet, også 24 timers nyhedskanaler som TV 2 News og DR Update er kommet til, men det har altså ikke ændret meget i forhold til, hvor nyhederne opdyrkes.

"De nye medier har ændret nyhedernes fødekæde, mængden af "plankton" i mediehavet er enormt. Hvor meget nyhedsmængden er øget, har vi ikke sikre tal på endnu, men det er voldsomt. Det skyldes dog ikke kun de nye medier men i høj grad også, at de gamle medier lægger nyheder ud på nettet, før de eksempelvis publicerer dem i avisen."

Desværre er kvantitet ikke lig med kvalitet, når det gælder de foreløbige vurderinger af materialet fra 'Nyhedsugen 2008', der også bygger på 'deltagende observation', hvor nyhedsredaktioner er blevet overvåget og udspurgt om deres prioriteringer.

"Naive sjæle foreslår indimellem, at vi bare kan afvikle de gamle medier og nøjes med de nye, men vitaminerne til nyhedsstrømmen leveres stadig af de gamle medier dagbladene, de to public service-stationer og en håndfuld specialmedier."

Net-medier bør styrkes
Det billede kunne muligvis ændres, hvis også fritstående net-medier fik del i mediestøtten, erkender Anker Brink Lund, men en bred nyhedsdækning er dyr i drift.

"Det er afgørende at få styrket journalistikken på de nye net-medier i takt med, at de gamle medier får sværere ved at få økonomien til at hænge sammen. Men det er stadig kun få dagblade, der tjener penge på nettet, og de har ikke råd til at flytte journalistikken over på nettet, før de har fundet en betalingsform, der kan videreføre den originale og dyre nyhedsproduktion."

Resultaterne er foreløbige - de endelige offentliggøres først 15. november. Læs også om de 10 mest citerede medier, som undersøgelsen afdækkede, her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også