Nej til ny udvælgelse af tv-værter

DR: Ingen særlig opbakning til forslag om udvælgelse af skærmtrolde efter deres egen politiske overbevisning.
MICHAEL ENGGAARD

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Danmarks Radios bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm får ikke megen opbakning til sit forslag om, at DR bør ansætte sine værter efter politisk observans i bestræbelserne på at opnå holdningsmæssig ligevægt i udsendelserne.

Katrine Winkel Holm mener, at DR's troværdighed er under pres, fordi institutionen hovedsageligt betjener sig af det, hun opfatter som "lyserøde" værter, der tvinger et ensidigt perspektiv ned over nyhedsformidlingen.

Hun har konkret angrebet, at Deadline-værten Adam Holm fik kritik af sin nærmeste chef for at skrive en kronik i Politiken til forsvar for Israel, mens London-freelanceren Jakob Illeborg i bogen "Danmark set udefra" har kunnet skrive kritisk om den danske højrefløj, uden at det har foranlediget en tilsvarende offentlig røffel. På bogomslaget sælges udgivelsen på, at forfatteren er DR's korrespondent.

DR's håndtering af de to sager viser en konsekvensløshed, synes Katrine Winkel Holm, og da det ifølge hende er en illusion, at journalister er neutrale, foreslår hun, at balancen søges sikret gennem rekruttering af værter med divergerende politiske synspunkter.

Kun efter professionalisme
Mogens Blicher-Bjerregaard, formand i Dansk Journalistforbund, mener, at Katrine Winkel Holm roder rundt i blinde.

"DR skal ansætte professionelle journalister, der kan deres arbejde. Man skal ansættes på baggrund af ens professionalisme og ikke noget som helst andet. Det er helt galt at begynde at blande medarbejdernes politiske observans ind i ansættelsen," siger Mogens Blicher-Bjerregaard.

Han afviser, at det er et problem, at eksempelvis Jakob Illeborg kommenterer den politiske situation i sin egen bog og samtidig formidler nyheder for DR.

"Jeg ser slet ikke noget problem, slet ikke. Der er tale om en journalist, der løser forskellige opgaver, og når DR bruger ham, er det formentlig, fordi han er dygtig. De fleste mennesker har forhåbentlig nogle meninger og holdninger, og det har journalister også."

Det store problem
Journalisternes formand angriber i stedet Katrine Winkel Holm:

"Det er et langt større problem, at vi har et bestyrelsesmedlem i DR, der betvivler de enkelte medarbejderes professionalisme. Bestyrelsesmedlemmerne i DR skal passe deres arbejde med at drive DR som medievirksomhed, og så skal de holde armslængde til det redaktionelle arbejde."

Anti-Dansk Folkeparti
Erhvervsmanden Asger Aamund forstår Katrine Winkel Holms intentioner, men finder ideen uholdbar.

"Man kan ikke sige, at Danmarks Radio som institution er rød eller kulturradikal, men medarbejderne er det. Sådan er det nu, og sådan har det altid været. Her er tale om et kulturelt miljø, hvor man ikke overlever, hvis ikke man tænker på en bestemt måde.

Kulturen er anti-Dansk Folkeparti og anti-Irak-krig og i den dur, og så får man nyhedsformidling og en stofbearbejdning, der har slagside. Det gør imidlertid ikke noget - bare vi ved det.

Vi har i Danmark en meget god balance, fordi pressen er borgerlig. Eksempelvis Morgenavisen Jyllands-Posten har en meget markant liberal/borgerlig profil, og folk ved, at avisen er en platform for meget markante borgerlige meninger.

Det gør ikke noget, at DR har en platform for lyserøde meninger. Seerne ved det, og de er udmærkede til at filtrere tingene. Og så har vi også TV 2, som er midtsøgende og ligger i det spektrum mellem DR og JP. Det er fint for den demokratiske proces," mener Asger Aamund.

Men er det nu også sandt, at DR's medarbejdere generelt ligger til venstre for midten? Og hvis det er det, er det så ikke et problem, at licensbetalerne tvinges ud i et abonnement på Jyllands-Posten for at opnå ligevægt?

"Objektive statsejede medier findes ikke i dag, og man skal ikke bibringe folk en illusion om, at man kan ændre på det ved at ansætte værter efter etiketter. Det sundeste for demokratiet er at forstå, at alt er subjektivt. En fuldstændig matematisk på en apotekervægt afvejet nyhedsformidling kan ikke leveres. Vi må skyde en torpedo gennem illusionen om objektivitet. DR er lyserød. Det viser historien, og man kan se det hver dag, når man tænder for fjernsynet. Heldigvis er vi et snusfornuftigt folk.

Man så under Muhammed-krisen, hvordan hele Politiken-fløjen hamrede løs på, at vi er småracistiske og ikke egnede til at leve i en multikulturel verden, men på trods af det stod 80 pct. af befolkningen bag regeringen. Det viser, at den almene dømmekraft er god.

Det kan godt være, at alle ikke har råd til at købe tre aviser dagligt, men alle har råd til at tænke sig om," siger Asger Aamund.

Ensartet rekruttering
Ole Hyltoft, medlem af Dansk Folkeparti og næstformand i DR's bestyrelse, deler opfattelse med Katrine Winkel Holm i mange sager i bestyrelsen, men han tror ikke fuldt ud på hendes forslag.

"Der verserer en skævhed og partiskhed i DR, selv om det er ulovligt ifølge radio- og fjernsynsloven. Man kan trække mange sager frem, men her er generelt tale om sager i det, som jeg vil kalde den almene kulturelle linje. På det snævre partipolitiske felt bliver Lars Løkke og Pia Kjærsgaard såmænd hørt lige så meget som Villy Søvndal og Helle Thorning Schmidt," siger Ole Hyltoft.

Han mener, at skævheden hænger sammen med en for ensartet rekruttering.

"I gamle dage havde Radiorådet stor indflydelse på, hvem der blev ansat, og derfor gjorde man sig umage med at ansætte fra begge fløje. Radiorådet er nu skubbet til side, og journalisterne begyndte selv at ansætte deres nye folk. Det har givet en for stor ensartethed, men jeg tror, at det bliver vanskeligt at ansætte nøjagtig lige mange af hver slags. Det kan jeg ikke se for mig," siger Ole Hyltoft.

Mangel på nye ansigter
Han efterlyser nye ansigter.

"De mest profilerede værter bør repræsentere en vis spredning politisk og kulturelt. Vi ved, hvad de forskellige værter på Deadline mener, og der mangler balance."

Hvis du virkelig ved, hvor hver enkelt ”Deadline”-vært står politisk, vil du så delagtiggøre Jyllands-Postens læsere i det?

"Ja, det ved jeg. Det er helt tydeligt, men jeg vil ikke så konkret ind på det. Det vil være problematisk, hvis jeg som næstformand i DR går så meget i detaljer."

Faglighed frem for alt
Aage Frandsen, DR-bestyrelsesmedlem udpeget af SF, må nødvendigvis være godt tilfreds med det, han hører og ser fra DR, hvis Katrine Winkel Holm har ret i, at der skævvrides til venstre. Aage Frandsen er da også kritisk over for forslaget om at ansætte værter alt efter, hvor de står politisk.

"DR's værter og journalister skal ansættes ud fra, hvem der er bedst og dygtigst. Om de så er af den ene eller anden politiske opfattelse er underordnet. Det er deres faglighed, der går forud for alt andet."

Der er øjensynligt licensbetalere, som oplever, at der finder en venstredrejning sted. Vil det så ikke være fint nok, at ansætte nogle, der kan vride perspektivet den anden vej?

"Nej, jeg tiltror journalister så stor integritet og uafhængighed, at de uanset, hvilken politisk opfattelse, de har, kan fungere på forskellige medier. Du kunne formentlig være ansat på Politiken, og på samme måde er det fagligheden, som går forud for alt andet i DR."

Katrine Winkel Holm har rejst en sag om Deadline-værten Adam Holm og London-freelanceren Jakob Illeborg, der ikke desto mindre kalder sig DR's korrespondent. Der gælder tilsyneladende forskellige regler for, hvad de må ytre offentligt. Er det ikke et problem?

"Den sag forholder jeg mig ikke til som bestyrelsesmedlem. Det er en sag for direktionen og den daglige ledelse."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også