Mikkel Munch-Fals i klemme

Værten på DR 2's filmprogram "Premiere", har fået statsstøtte til et filmmanuskript, som han står til at skulle betale tilbage, hvis han vil beholde sit vært-job.
MICHAEL ENGGAARD

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mikkel Munch-Fals, tv-værten på DR's filmprogram ”Premiere”, er i konflikt med det danske filmstøttesystem. Hvis Mikkel Munch-Fals ikke overholder en snarlig deadline for aflevering af et manuskript med titlen ”Swinger”, vil DFI forlange allerede modtaget støtte på 75.000 kr. tilbage.

Og intet tyder på, at DFI modtager manuskriptet til tiden. Ifølge Ralf Andersson, divisionschef i DR, arbejder Mikkel Munch-Fals nemlig i dag ikke aktivt med ”Swinger” eller andre Zentropa-projekter.

»Det gør han ikke, så længe han er ansat i DR. Dermed overholder Mikkel til punkt og prikke den aftale, han har indgået med DR,« siger Ralf Andersson.

Formelt forpligtet
Den melding står man uforstående over for i DFI. Den må nemlig nødvendigvis betyde, at Mikkel Munch-Fals misligholder sin aftale med filminstituttet.

Claus Ladegaard, områdedirektør for produktion og udvikling, er af den overbevisning, at Mikkel Munch-Fals netop nu har gang i to konkrete projekter i Zentropa-regi. ”Swinger”, som senest blev støttet med 75.000 kr. under 60/40-ordningen, skal Mikkel Munch-Fals aflevere manuskript til inden for kort tid. ”Gespenster” befinder sig midt imellem anden og tredje støttefase under støtteordningen New Danish Screen. Dette projekt anses også for aktivt i DFI og har foreløbig modtaget 235.000 kr. i støtte.

»Mikkel Munch-Fals har formelt forpligtet sig til at aflevere manuskript til ”Swinger”, så det forventer jeg, at han gør. Gør han det ikke, fordi han skal holde sig habil til et tv-program på DR, betragter jeg det som misbrug af filmstøttesystemet. Så vil vi forlange støtten til ”Swinger” tilbagebetalt. Det er uantageligt, at DFI ikke får besked, hvis støttede projekter bliver lagt ned. Det vil være dybt uprofessionelt,« siger Claus Ladegaard.

I strid med DR's regler
Ifølge DFI har tv-værten altså et forretnings- og erhvervsmæssigt samarbejde med Zentropa, der er delvist ejet af Nordisk Film. Det er ifølge Oluf Jørgensen, mediejurist ved Danmarks Journalisthøjskole, i strid med DR's egne etiske regler og radio- og fjernsynsloven, der siger, at DR-medarbejdere ikke må have private interesser i de virksomheder, som de beskæftiger sig med.

Mikkel Munch-Fals anmelder i ”Premiere” film fra både Zentropa og Nordisk Film. Inden længe kan Mikkel Munch-Fals anmelde film af Heidi Maria Faisst og Lars von Trier, der har samme producer som ham selv.

Trods det formelle samarbejde med Zentropa fastholder Ralf Andersson, at Mikkel Munch-Fals kan anmelde med fuld habilitet.

»De filmprojekter, som Mikkel Munch-Fals i sin tid har arbejdet på, mens han var ansat hos Zentropa, tilhører i dag hans tidligere arbejdsgiver, Zentropa. Det er på den måde et ganske almindeligt arbejdsgiver-lønmodtager forhold, hvor arbejdsgiveren - og ikke lønmodtageren - ejer rettighederne til produktet, siger Ralf Andersson.

Han kan ikke forholde sig til, at Mikkel Munch-Fals og Zentropa bliver mødt med et krav om at betale filmstøtten tilbage.

»Hvis der skulle være et mellemværende i forhold til eventuelle støttekroner fra DFI, må det følgelig blive en sag mellem DFI og Zentropa. Mikkel har intet med dette at gøre,« siger DR-chefen.

Pengene øremærket
I filminstituttet er Claus Ladegaard atter af en anden opfattelse.

»Det, Ralf Andersson siger, er forkert. Mikkel Munch-Fals er helt formelt aktiv som filmskaber på ”Swinger”, og Zentropa kan ikke sætte en anden til at forløse manuskriptet, sådan som Ralf Andersson åbenbart forestiller sig. Systemet fungerer sådan, at pengene er gået til Zentropa under forudsætning af, at Mikkel Munch-Fals arbejder på filmen,« siger Claus Ladegaard.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også