Henrik Schultz: Mecom vakler

Grunden er stadig særdeles ustabil under Mecoms avis-eventyr, efter selskabet har fået en måneds forlængelse af bankaftalerne.
Tine Brødegaard Hansen

Medieinvesteringsselskabet Mecom, der blandt andet ejer Berlingske Media, har med frasalg i Tyskland og Norge sikret sig endnu en måneds forlængelse hos bankerne. Det er alle gode gange tre for Mecom, der også fik udsættelse i december og februar.

"Der er en reel risiko for, at det klapper sammen for Mecom, ellers ville man ikke have været i de intense forhandlinger med bankerne, selskabet gennemgår nogle fundamentale udfordringer,"siger Henrik Schultz, aktieanalytiker fra Argo Securities.

"Udviklingen i mediemarkedet bliver vanskeligere for hver uge og hver måned, der går, så både bankerne, selskabet og aktionærerne er usikre på, hvad fremtiden bringer, herunder specielt om Mecom kan overholde gældsforpligtelserne på deres afdrag. Formentlig afventer de en stabilisering af eksempelvis annoncemarkedet, der er faldet med et stadigt højere tempo, så alle tidligere planer og budgetter må revurderes løbende."

Uenighed ulmer
Selv om der var fuld enighed blandt aktionærerne om det seneste frasalg, vurderer Henrik Schultz, at uenighederne ulmer blandt alle involverede i Mecom-eventyret, hvis europæiske avisdrømme har udviklet sig til et mareridt.

"Der er forskellige og konfliktende opfattelser af, om man skal realisere værdierne nu eller vente på bedre tider, og man skal skære i udgifterne nu eller vente, både i Mecoms ledelse, blandt aktionærerne og blandt de forskellige banker der er involveret i lånene," siger Henrik Schultz.

For banker og aktionærer med penge på kistebunden, er der råd til at vente på mere gunstige salgstidspunkter, mens de mindre heldige tripper for at få realiseret nogle værdier, selv om det bliver til en langt lavere pris end i et bedre marked. Det gælder også Mecoms planer om aktieemission.

"Mange aktionærer er meget lidt glade for den, selvom de får førsteret til at købe nye aktier, så de ikke skal finde sig i, at nye aktionærer køber aktier til fem pence, når de selv har købt dem til 70 eller 80 pence. Men har de nuværende aktionærer ikke de penge, der skal til, risikerer de at få deres andel udvandet, derfor hader mange aktionærer
aktieemissioner som pesten."

Ikke til at forudse
Selv om Henrik Schultz fra begyndelsen var skeptisk over for Mecoms forretningsmodel, hører han ikke til dem, der peger fingre af selskabets ledelse.

"Nu siger mange, at Mecom-ledelsen har handlet dumt. Jeg selv har fra begyndelsen konstateret, at Mecoms model var hårdtpumpet, men den nuværende situation har ingen kunnet forudse. Der er sket en accelleration i oplagsnedgangen for trykte medier, og tilbageslaget på annoncemarkedet og i økonomien er generelt voldsomt. Derudover er
bankernes situtation, som udgør en stor del af miseren, så dramatisk forværret, at man skal tilbage til begyndelsen af 90erne for at se banker gå bankerot på den måde, og det er endda forholdsvis mildt sammenlignet med nu."

Mecom skylder 3,5 mia. kr. på trods af frasalg i både Tyskland og Norge for 1,6 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også