TV 2-redning trækker ud

Spørgsmålet om brugerbetaling er en tikkende bombe under TV 2-redningsplanen og vil sandsynligvis kræve nye forhandlinger med EU inden for de næste to måneder.
Per Fanefjord Laursen

Knap to måneder efter regeringen afleverede TV 2's redningsplan til EU d. 4. februar er sagen stadig under behandling og vil sandsynligvis være det en til to måneder endnu før tv-stationen har en afklaring. Det mener professor i medievidenskab Frands Mortensen fra Århus Universitet.

"Det er en kompliceret sag uden et klart ja eller nej-svar og med store potentielle konsekvenser for alle tv-selskaber i Europa. Det må tage tid, og desuden må det forventes, at danske myndigheder skal ud i forhandlinger med EU om den foreslåede brugerbetaling til TV 2, som er noget utraditionel. Ideen om at nogle skal betale for TV 2, mens andre ikke skal, er det store problem," siger Frands Mortensen.

"Brugerbetaling er ikke længere helt fremmed for EU, men en ren obligatorisk brugerbetaling som TV 2-modellen foreslår er et meget stort skridt," siger siger Frands Mortensen og forklarer, at EU ifølge et udkast vil åbne for statsejede tv-selskabers ret til at kræve brugerbetaling for særlige ydelser og services, men ikke for hele kanaler, som TV 2 har bedt om.

Ligner en ommer
Frands Mortensen bliver af samme grund ikke overrasket, hvis EU kommer tilbage til de danske politikere og embedsmænd og beder om justeringer, hvilket medieordførerne også har taget højde for i forligsteksten.

"Hvis EU ikke kan acceptere det danske forslag, må politikerne tilbage til tegnebrættet, og der tror jeg, at man bliver nødt til at tage det næste alternativ, nemlig at man laver et lille licensforlig og lader TV 2 få del i licensen i samme størrelsesorden, som abonnementsindtægterne kunne have indbragt dem."

EU træt af TV 2
Midt i EU's forløb om TV 2s redningsmodel, dukker der sandsynligvis en anden TV 2-sag op til overfladen.

"Det er sandsynligt, at TV 2's sag om 'overkompensation' genoptages i april eller maj, efter noget lignende er sket i en portugisisk sag," siger Frands Mortensen.

EF-domstolen annullerede delvist den tidligere dom om ulovlig statsstøtte til TV 2 i oktober. Det betød, at tv-stationen umiddelbart slap for at tilbagebetale statsstøtten, som konkurrenterne Viasat og SBS mente var ulovlig.

Alt tyder dog på, at Kommissionen vil se på begrundelsen endnu en gang ovemn på den portugisiske sag. Herunder om overkompensationen til TV 2 i sin tid var ulovlig eller ej.

I to af de fire sager om ulovlig statsstøtte til TV 2, som EF-Domstolen i oktober tog stilling til, blev Kommissionens beslutning fra 2004 kun delvist annulleret.
Og derfor var det allerede da uklart, om der kom et efterspil.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også