Seerkrise hos digitale DR-kanaler

DR lancerer i efteråret tre nye tv-kanaler, men de er ikke must-carry og meget få har en brugbar modtageboks.
Per Fanefjord Laursen

DR vil uden tvivl sætte de helt store public service-trommer i sving til efteråret, når Børnekanalen, Historie/kulturkanalen og HDTV-kanalen lanceres. Ingen af dem har fået tildelt et rigtigt brand-navn.

De tre digitale tv-kanaler kaster meget nyt indhold ind på tv-markedet og har potentiale til at flytte DR TV's share i vejret.

Men spørgsmålet i dag er, om de tre kanaler overhovedet kan sikre sig seere i den første tid. Det kræver en MEG4 boks at kunne se kanalerne, der ligger i mux2. Alt salg af bokse de seneste tre år har stort set været MEG2, der kun kan aflæse signaler fra mux1.

Der har været bokse til MPEG4 komprimering på det danske marked siden medio 2008. Boxer har fået godkendelse af bokse med kortaflæser og er begyndt at sælge dem. Seneste Gallup Annual Survey (2008) siger, at ca. 11 procent har en MPEG2 modtager. 13 procent har et IDTV, der kan afkode digitale signaler, hvoraf de fleste må antages at være MPEG2.

YouSee er interesseret
Dertil kommer, at de tre nye DR kanaler ikke er "must carry", så der skal forhandles med den store afgørende distributør - YouSee.

"Det er ikke endeligt afklaret. Men vi synes, kanalerne lyder rigtigt spændende. Ikke mindst HD-kanalen. Det er fremragende, at DR nu går forrest med at vise danskerne, hvor godt - og vanedannende - HD er," siger vicedirektør Ulf Lund.

Det er tilladt for de selvstændige antenneforeninger at vælge at gøre plads til DR's kanaler og eventuelt konvertere dem til analog kanaler og tilbyde dem til medlemmerne. Om end det næppe giver mening med HDTV kanalen.

Få HDTV seere
Det er svært for DR's HDTV kanal at vurdere den mulige penetration, for det afhænger af en række ukendte faktorer. Først og fremmest hvor mange bokse, Boxer får held til at sælge. Dernæst også, hvor mange HD bokse satellit og kabeldistributørerne får ud til deres digitale kunder, som HD-kanalchef Henrik Birck håber også vil distribuere HD kanalen.

"Et optimistisk bud fra min side er, at kanalen efter et års tid i luften vil kunne ses af op imod 20 procent af befolkningen. Dvs. at de både har HD ready fjernsyn og HD-modtager og DR's HD kanal via deres tv-signal. Men som sagt, det afhænger meget af, hvor meget satellit og kabeldistributørerne satser på HD og på Boxers udbredelse," siger han.

Han understreger, at alle danske husstande vil kunne modtage DR's HD kanal "free to air", hvis de ønsker det. Og ikke behøver at tegne abonnement hos nogen distributør for at kunne se kanalen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også