Jurist: TV3 og SBS kan tvinges til DK

Ny EU-praksis gør det muligt for politikerne at få danske tv-kanaler, der sender fra England, ind under dansk lov.
Per Fanefjord Laursen

Der er nu mulighed for at trække TV3 og andre ind under dansk lov, hvis altså politikerne vil. Det siger cand. jur. Oluf Jørgensen, der er afdelingsforstander i informations- og forvaltningsret på Danmarks Journalisthøjskole.

EF-domstolen har i et par domme fastslået, at en medlemsstat kan gribe ind over for tv-virksomhed, der er etableret i et andet land. Bl.a. i en sag om tv-stationen TV 10's programmer, der blev sendt fra Luxembourg til Holland. En medlemsstat kan gribe ind, når tv- virksomhed primært er rettet mod seere i medlemsstaten, og etablering i et andet land er sket for at omgå nationale regler f.eks. for reklamevisning.

Politikerne kan tvinge TV3 til DK
I Danmark er problemstillingen, at TV 2 sender under dansk lov, mens en stribe konkurrenter som MTG og SBS arbejder under engelsk lov. Det opfattes af mange som et konkurrenceforvridende element, at TV 2s konkurrenter dermed har langt mere lempelige reklameregler, herunder breaks og reklame for politiske partier.

"Det seneste direktiv fra EU om audiovisuelle medietjenester giver en procedure for, at man kan tvinge broadcastere til at følge reglerne i det land, de henvender sig til. Altså, f.eks. når TV3 sender på dansk og danskproducerede programmer fra England, er det klart, at Danmark er modtagelseslandet. Derfor kunne danske politikere nu godt foretage sig noget, hvis de vil,” siger Oluf Jørgensen.

MediaWatch erfarer, at problematiken hører til i Radio og tv-nævnet, der kan behandle spørgsmålet, hvis nogen rejser det. Timingen er dog ikke heldig for hverken TV 2 eller politikerne.

Stille om emnet
MTG's TV3, TV3+ og SBS's Kanal 4, Kanal 5 og snart 6’eren har sendt fra London i årevis.  I 1995 antog det daværende Satellit- og Kabelnævn, at TV3 hørte under engelsk ret, siden har der været stille om emnet.

OMDs Trading Director opfatter dog spekulationerne om at tvinge kanalerne tilbage til Danmark som rent utopia.

"Indtjeningsgrundlaget for Viasat og SBS TV ville med ét hug forsvinde gennem et markant fald i deres inventory og dermed mindre udbud. TV 2 ville ligeledes tabe, idet ”En go’ film uden afbrydelser” ikke længere ville være forbeholdt TV 2, hvorved de ville miste seere til Viasat/SBS – en seertilvækst, der dog ikke ville kunne opveje faldet i TRP-produktionen på de to konkurrenter, så det ville være en loose-loose," siger Claes Braagaard.

Mediawatch afventer kommentarer fra medieordførerne og tv-selskaberne.

BAGGRUND
Da TV3 som den første blev etableret ved indgangen til 1988, var det forbudt for private at eje en parabol i Danmark og forbudt at uplinke et tv-signal til satellit. TV3 kunne således ikke have lanceret en kanal fra Danmark på det tidspunkt. Uplink blev først tilladt en del år senere. Det forhold indgik i sin tid i Satellit- og Kabelnævnets konklusion den gang. I dag ser sagen anderledes ud, men emnet er på det nærmeste uddødt i den politiske diskussion.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også