Har din virksomhed en lyd?

Et brand er meget mere end et logo, og i nutidens mediebillede er lyd også en del af mange virksomheders brand.
Zandra Damsgaard

”Ved du, hvad det bedste er?”

Synger man ovennævnte sætning, vil de fleste nok vide, at svaret i hvert fald i markedsføringsmæssig sammenhæng er ”Legetøj fra BR”.

Og slagsangen for den danske legetøjskæde er faktisk et vellykket eksempel på et lydlogo, et soundbrand, hvor lyden i vores bevidsthed automatisk kædes sammen med den lille pelshueklædte soldat Fætter BR.

Andre eksempler tæller McDonald’s ”I’m lovin’ it”, computerens karakteristiske Microsoft-lyde og såmænd også de velkendte klokker fra Hjem-is-bilen.

Vi er omgivet af lyde, og flere end vi aner er faktisk designet til at falde i vores smag, skabe tryghed og ikke mindst genkendelse. Lyden af en bildør, der smækker, er langt fra genstand for tilfældigheder, ligesom Harley Davidson har varemærkebeskyttet sin helt specielle motorlyd.

Lær af medierne
Lyd er gået fra at være underholdning til at være markedsføring – noget, som medierne har brugt i mange år, og som for eksempel kommer til udtryk ved TV-avisens eller Radioavisens jingle.

”Mediernes udvikling har overhalet markedsføringen indenom, og nu om dage er det kun ét medie, der ikke er lyd på, nemlig tryksager. Derfor bliver lydidentiteten utroligt vigtig,” siger Birgitte Rode, kreativ direktør hos Audio Management, som lever af at skabe lydidentiteter.

Den lille virksomhed har blandt andet strikket et lydunivers sammen for en af tidens store marketingfænomener Martin Lindstrøm, der er forfatter til bogen "Buyology".

Lindstrøm bruger lyden både i ultrakort logoform og i længere sekvenser som en slags lydtapet i forbindelse med eksempelvis foredrag.

Skal være unikt
Udfordringen er ifølge Birgitte Rode at få et originalt lyddesign i lighed med virksomhedens grafiske logo. Og hvis man vil have folk til at forbinde lyden med virksomheden, handler det ikke bare om at købe rettighederne til en kendt popsang:

”Selvfølgelig kan du bruge kampagnemusik, men det nytter ikke, at folk husker ’Come Together’ med Beatles frem for at huske Field’s. Så bruger man bare pengene på at brande en kunstner frem for at brande sin virksomhed,” siger hun til MediaWatch.

Derfor bør man som virksomhed også bruge tid – og penge – på udviklingen af en lyd, ganske som man får udviklet sit grafiske logo, mener den konservatorieuddannede direktør.

”Det er vigtigt, at man tager tiden til at få skabt noget, der er lige så originalt som virksomhedens logo. Der er mange parametre, og virksomheden må være med i processen, for det er virksomheden, der kender virksomheden bedst,” forklarer Birgitte Rode.

Sælger man børnetøj er lydsiden sandsynligvis end anden, end hvis man driver bankvirksomhed, og det er således nødvendigt at tænke i for eksempel målgruppe, medarbejdere og værdier, når man skaber et lydlogo. Samtidig må lyden ikke afvige fra det grafiske logo.

Ikke billigt
Et lydlogo i sig selv skal ikke være længere end 6-8 sekunder og kan fungere som opstartsmelodi på medarbejdernes computere og mobiltelefoner. Dette udbygges så til en flere minutter lang underlægningsmusik, der blandt andet kan bruges i tv-reklamer eller som ventemusik i telefonomstillingen.

Birgitte Rode vil ikke sætte kroner og øre på prisen for et skræddersyet logo, som kan være klar i løbet af tre måneder.

”Men jeg vil ikke sidde og sige, at det er billigt,” erkender hun.

Til gengæld kan soundbranding ifølge Birgitte Rode være svært at komme uden om, og det handler om at være fremme i skoene, hvis man vil sikre sig de gode og unikke lyde.

”Udfordringen er, at lyddesignet skal være originalt og genkendeligt og skabe identitet. Lyddesign er allerede en vigtig differentieringsfaktor, og det er i krisetider, at man skal genopfinde sig selv. Jeg tror ikke, at man kan sætte udviklingen i stå, selvom der er krise.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også