"Den levende" dør uden nyheder

En avis med analyser, men uden nyheder dur ikke. Nyhederne holder avisen spændstig, siger Politikens nyhedschef Anders Krab-Johansen.
Tine Brødegaard Hansen

Trods de få måneder i den nye chefstol, har MediaWatch bedt Anders Krab-Johansen vurdere, hvad han tager med sig fra tidligere job, og hvor han ser Politikens og dagbladenes udfordringer.

"TV 2 er gode til mange ting, men nyhedsafdelingens særlige styrke er at komme ud, hvor begivenhederne sker og ud til dem, de har konsekvenser for. Det andet bemærkelsesværdige er, at tv-nyhederne er gode til at udvælge sager. En nyhedsudsendelse er 25 minutter lang, så man skal prioritere skarpt. Det kan man bruge på alle medier, også Politiken," siger Anders Krab-Johansen, der både er nyhedschef for print og web.

Omnibusavisen lever
Den skarpe nyhedsprioritering er fuldstændig afgørende for en printavis mener han, og melder sig derfor ud af det hold, der mener, at nyhedsløbet er kørt for printaviserne som omnibusaviser, og at de hellere burde satse udelukkende på analyse og indsigt.

"Politiken er et massemedie med over en halv million daglige læsere af printavisen plus tusindevis på nettet. Man skal holde fast i konceptet om læseren som det hele menneske, der bare har en bestemt karakteristik," siger Anders Krab-Johansen og understreger, at avisen har en vigtig opgave i at udfordre læseren:

"Der er ikke noget mere kedeligt end at bekræfte læsernes verdensbillede altid. Man kan komme til at skrive sin målgruppe efter munden, men Politikens læsere er veluddannede mennesker, der kræver modspil både når det gælder meninger og fakta."

Ny Avis gik galt
Modspil fik læserne da Politkens 'Projekt Ny Avis' fra 2006 skulle reformere printavisen og lægge vægten på analyser, reportager og kommentarer, mens nyheder blev vist på øverste del af avissiden, hvordan vurderer nyhedschefen det eksperiment?

"Projekt Ny Avis var godt tænkt. Jeg er enig i, at hvis en avis skal kunne noget ekstra, skal den have analyser. Der hvor det gik galt for Politiken, var håndteringen af det. Hvis man primært har analyser, risikerer man, at andre sætter dagsordenen, som man så analyserer og kommenterer. Det bliver uinteressant og mangler den spændstighed, der er en del af en nyhedsorganisation. Den måde vi nu arbejder på lever bedre op til målsætningerne fra Ny Avis om højere falighed og analyser, men i et nyhedsmiks."

48 redaktører
Høj faglighed er en af de indsatsområder, der allerede efter få måneder på posten har sikret Anders Krab-Johansen en hel del omtale, og ikke kun af den gode slags, blandt andet i Fagbladet Journalisten.

Fagbladet Journalisten konkluderer, at medarbejdernes holdning til tiltaget er delte. Tiltaget indebærer, at 20 journalister er gjort til fagredaktører, hvilket får Politikens samlede redaktørrate op på 48, heraf er de 39 mænd.

I samme artikel udtaler professor i medieledelse ved CBS Anker Brink Lund, at tiltaget er i tråd med en tendens til at opdele journalister i A, B og C-hold, med A-holdet som stjernene, hvilket kan styrke læsernes bevidsthed om de journalistiske profiler, men er udtryk for status-opdeling.

Den opdeling afviser Anders Krab-Johansen.

"Der er brug for forskellige kompetencer til forskellige opgaver. Men ingen opgaver er finere end andre. Det er ligesom et fodboldhold der har angribere, forsvarere og målmænd, som alle er vigtige for holdet. Redaktørtitlerne viser, at Politiken har nogle af landets bedste kulturkritikere, udlandsjournalister og faglige stærke reportere. Det er en oprustning af det faglige i forhold til læserne, hvor redaktørtitlerne er symbolet på de områder, vi prioriterer. Det gør ikke nogle journalister mindre værd, at man fremhæver nogle andre."

Forstår ikke pessimismen
Anders Krab-Johansen er selv uddannet i USA, hvor de redaktionelle systemer er stærkt hierarkiske, i modsætning til Politikens understreger han, og hvor hjælpejournalister skriver ind til en stjernejournalist. Sådan skal det ikke være, men aviserne skal heller ikke sætte deres lys under en skæppe.

"Holder man en avis i dag, er det fordi man får andet og mere viden end fra andre medier. Det signalerer vores fagredaktører, der også er så godt inde i stoffet, at de kan være først med nyheder," siger Anders Krab-Johansen. Med titlerne følger ikke lønstigninger eller kurser inden for fagområdet.

I pressemeddelelsen om Anders Krab-Johansens udnævnelse som nyhedsredaktør fulgte programerklæringen om, at flere skal blive afhængige af Politiken.

Indtil videre giver læsertallene ham ret, men de er en svingende størrelse der er afhængige af ferietidspunkter, reklamekampagner for avisen og bedst står sig ved at blive målt på halvårstallene. Ikke desto mindre har Politiken inden for det seneste år bremset det kraftige oplagsfald, der præger de store morgenaviser.

Den nye nyhedschef ser lyst på fremtiden.

"Jeg forstår ikke den voldsomme pessimisme, der præger dagbladsmarkedet. Aviserne skal bare vænne sig til, at de har mange flere konkurrenter på flere platforme end tidligere," siger Anders Krab-Johansen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også