Strid om køb af Avisen Kommunen

Med 5,8 mio. kr. gav Dagbladsnævnet støtte til en kreds af investorer, der ville forny 'Avisen Kommunen'. Men så blev avisen solgt til anden side.
Tine Brødegaard Hansen

I 18 måneder arbejdede Nick Allentoft og en investorkreds på et projekt, der skulle relancere Avisen Kommunen og fik betinget tilsagn om omstillingsstøtte fra Dagbladsnævnet på 5,8 mio. kroner fordelt over tre år, hvis ejerkredsen kunne rejse to millioner kroner.

Men så blev avisen solgt til Rasmus Nielsen fra Altinget og dknyts udgiver Claus Theilgaard.

"Jeg har normalt en fin fantasi, men den har ikke rakt langt nok til det her. Jeg havde aldrig forestillet mig, at andre ville fatte interesse for det her uden samtidig at fatte interesse for projektet med 5,8 millioner kroner i støtte," siger Nick Allentoft, der på vegne af investorgruppen har skrevet til Dagbladsnævnet, idet han føler sig snigløbet af de nye ejere.

Nick Allentoft har en journalistisk baggrund inden for det kommunale område og har bl.a. tidligere været chefredaktør for månedsmagasinet Struktur, der gik konkurs i februar 2007 som følge af stram likviditet og fejl hos bankforbindelsen.

Investorkredsens aftale med sælgeren Erik Malling-Jensen var betinget af tilsagnet om dagbladsstøtten, når det var på plads skulle salget gennemføres.

Hovedet under armen
De nye ejere var bekendte med Nick Allentofts projekt og havde søgt aktindsigt i Nick Allentofts ansøgning til Dagbladsnævnet og havde fået indsigt i samtlige informationer omkring forretningsplan, forudsætninger og budgetter, oplyser Nick Allentoft i et brev til Dagbladsnævnet.

"Det virker perspektivløst af de nye ejere i forhold til læserne og forretningsmæssigt hovedet under armen at indgå partnerskab for at købe et medie, men at skyde en hvid pil efter statsstøtte," siger Nick Allentoft, der havde forsøgt at få Rasmus Nielsen og Claus Theilgaard til at indgå i investorkredsen.

Nævn gjorde regning uden vært
Den kreds ønskede Rasmus Nielsen og hans partner Claus Theil ikke at indgå i, og Rasmus Nielsen finder det ikke problematisk at relancere Avisen Kommunen uden støttekroner. Rasmus Nielsen afviser endvidere at have fået kendskab til forretningshemmeligheder som følge af aktindsigten, den skete som led i almindelig konkurrentovervågning:

"Vi arbejder selv med journalistisk information til kommunen og har i en længere periode været i dialog med sælgeren om at erhverve Kommunen, det er mest fordelagtigt med lille ejerkreds."

Hvorfor var det ikke fordelagtigt at indgå i en fælles ejerkreds der kunne have fået 5,8 mio. kr. i støtte og udnyttet jeres samlede indsigt i den kommunale verden?

"De andre bejlere, ønsker vi ikke at samarbejde med, fordi vi har dårlige erfaringer med dem. Men jeg kan tilføje, at Dagbladsnævnet har gjort regning uden vært ved at stille en bevilling til rådighed for nogle investorer, som endnu ingen retsmæssige krav har haft på den virksomhed, de søgte støtte til."

Ifølge Nick Allentoft har der været tale om klare aftaler?

"Ja, men vi har ikke fået tilsendt en skriftlig aftale, og når der er en vare, som to parter gerne vil købe, så må sælger bestemme, om han vil sælge til A eller til B. Han har opstillet nogle vilkår, som vi har kunnet opfylde. Der er intet urent trav i det."

En speget sag
Inger Frydendahl, sekretariatschef i Dagbladsnævnet oplyser, at nævnet tog for gode varer, at Nick Allentoft havde en aftale på plads med sælger Erik Malling-Jensen.

"Vi har ikke bedt om en underskreven kontrakt, det er fremgået af ansøgningsmaterialet, at den tidligere ejer og Nick Allentoft har haft en aftale."

Eftersom årsagerne der lå til grund for Dagbladsnævnets tilsagn om støtte ikke længere er opfyldt, det vil sige aftalen om at købe 'Kommunen', er støtten bortfaldet. Det spegede forløb om Avisen Kommunen får ikke konsekvenser for Dagbladsnævnets sagsbehandling.

"Vi lægger til grund, at det, der er oplyst i ansøgnignerne, er korrekt, vi forlanger først underskrifter, når det handler om medfinansiering, ellers går vi ud fra, at de oplysninger, der bliver givet, er korrekte."

Uforstående sælger
Dagbladsnævnets tilsagn om støtte var betinget af, at ejerkredsen bag projektet kunne realisere en egenfinansiering på to mio. kr.

"Der blev derfor i sensommeren samlet en meget attraktiv og kompetent ejerkreds, som var klar til at etablere selskabet Sektor Media A/S i oktober måned," skriver Nick Allentoft til Dagbladsnævnet.

Sælger Erik Malling-Jensen siger til MediaWatch, at han aldrig har set bankgarantier, der kunne overbevise ham om at et salg til Nick Allentoft var muligt.

Havde du og Nick Allentoft en aftale om salg?

"Det havde vi ikke, han har fået en pris og betingelsen for at købe var, at han stillede en bankgaranti, og det har han aldrig gjort."

Kan du forstå at Nick allentoft føler sig snigløbet af de nye ejere?

"Nej, det kan jeg ikke, han har haft muligheden, hvis han havde opfyldt de økonomiske vilkår. Det gjorde de andre købere, så det var ikke et reelt valg mellem to købere."

Ifølge Nick Allentoft var aftalen klappet og klar?

"Nej, sådan ser jeg det ikke. Jeg har ikke kunnet få nogle garantier fra ham, og det var betingelsen for at han kunne købe, så jeg har solgt til dem der betalte."

En groggy eks-køber
Nick Allentoft er med på, at Erik Malling-Jensen gerne ville se nogle garantier for at Nick Allentoft og hans investorkreds kunne rejse de to millioner kroner, der var forudsætningen for, at Dagbladsnævnets støtte på 5,8 millioner kroner ville blive udløst, men forsikrer, at de var tilstede. Selskabet Sektor Media skulle blot færdigetableres.

"Vi har gentagne gange forsikret ham (Erik Malling-Jensen, red.) om, at han ville få pengene. Det handlede om få praktikken omkring at etablere firmaet (Sektor Media der skulle drive Avisen Kommunen, red.), så pengene kom fra det rigtige sted. Hvis han havde ringet til os og sagt, at der var nogle interesserede købere, kunne vi have taget stilling til, om vi kunne have nået at overføre betalingen inden for eksempelvis 24 timer, og det havde vi valgt alt gøre," siger Nick Allentoft.

Nick Allentoft overvejer lige nu sit næste træk. Brevet til Dagbladsnævnet er ment som en orientering til dem.

"Jeg er groggy lige nu, fordi jeg har investeret de sidste tre år i at lære det offentlige marked at kende mediemæssigt. Det har jo en værdi, men hvor og hvordan den nu skal kapitaliseres må de næste uger vise."

Rasmus Nielsen og Claus Theilgaard planlægger at udvikle avisen Kommunen via de artikler, deres respektive medier i forvejen producerer om den kommunale verden samt at arbejde på at udvide oplag og læserkreds.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også