Reklamebranchen holder skansen

Reklamebranchen risikerer en slem mavepuster med fyringsrunder til følge, når finanskrisens fulde omfang slår igennem. Foreløbig holder branchen sig dog på benene.
Jacob Brejnebøl Knudsen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

En af de mere konjunkturfølsomme af de konjunkturfølsomme brancher er reklamebranchen, og den øjeblikkelige økonomiske krise er ingen undtagelse fra den regel. Og så alligevel.

Selv om virksomhedernes markedsføringsbudgetter rammes som noget af det første, er der ikke meget klynk at spore hos branchens folk, selv om mange ting ser mere dystre ud end for kort tid siden.

»Min tilbagemelding fra branchen er, at det stadig går rimeligt. Der er ikke sket de store nedskæringer endnu, men man kan begynde at mærke, at de kommer,« siger adm. direktør Bjørn Karsholt, Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening.

Jesper Kunde, der er adm. direktør i Danmarks største reklamebureau, Kunde & Co., mener, at krisen kommer på et uheldigt tidspunkt lige op til næste års budgetlægning, og derfor må man regne med et ændret marked.

Foreløbig betyder det, at ledige stillinger forbliver ledige.

»Der er en vis rotation i branchen, og foreløbig undlader vi at genbesætte ledige stillinger, men hvis det fortsætter, kan vi blive nødt til at afskedige,« oplyser Jesper Kunde, der i øvrigt varsler en aggressiv tilgang til krisen, hvor det gælder om at kapre kunder under krisen.

Kunder til salg
Adm. direktør i Wiibroe, Duckert & Partners og Peoplegroup Jan Duckert peger på, at hver enkelt branches markedsføringssensitivitet er forskellig.

F.eks. medvirker finanskrisen paradoksalt nok til, at der fortsat er lukrative penge at hente fra den finansielle sektor. Det skyldes, at private bankkunder, der har ry for høj loyalitet, er nemmere at flytte end normalt.

Derfor har bankerne en gylden chance for at kapre nye kunder for tiden, mens det modsatte gør sig gældende i f.eks. bilmarkedet.

»Så nogle skruer op, og andre skifter mediekanaler og reducerer,« siger Jan Duckert og oplyser, at PeopleGroup samlet set endnu ikke har mærket krisen.

Rent faktisk er der inden for de seneste to måneder ansat 10 nye til virksomheden.

»Måske undervurderer vi krisens omfang, men vi tror også, at den rummer muligheder, hvis vi kan lægge de rigtige spor ud. Det er vores fundamentale opfattelse, at der altid vil være efterspørgsel efter kreativitet. Om kreativiteten skal eksekveres igennem tv, reklamer, underholdning eller innovation er ikke afgørende for os. Kreativitet er fortsat den knappeste faktor i vores industri. Og det er den, vi satser på. Både i opgangstider og i krisetider,« siger han.

Krise kræver reklamer
Også Kenneth Pedersen, adm. direktør i Republica, har brugt den seneste tid på at opgradere arbejdsstyrken. Den 1. oktober begyndte 10 nye ansatte, og i Bangladesh har man etableret sig med otte ansatte til at tage sig af den grafiske produktion.

Han tror på, at lavkonjunkturen til dels kan være en fordel for bureauer, der kigger stringent på effektiviteten.

Republica opererer inden for det felt, der i reklamesproget hedder »taktisk kommunikation«. Her er det diffuse og langsigtede som eksempelvis branding og positionering i baggrunden, mens resultater - også de kortsigtede - står øverst på dagsordenen.

»Sådan en økonomisk nedgang forstærker kundernes fokus på resultater, og dér står vi og blinker,« siger Kenneth Pedersen, som senest har scoret en række nye kunder og er på nippet til at sige, at Republica foreløbig er styret helt uden om finanskrisen.

»Tager man vores kunder én for én, er der eksempler på kunder, der har skåret ned, men det er absolut ikke den generelle tendens. Og spørger du mig, om vi vil have flere ansatte om et år, er svaret ja, hvis kunderne strømmer ind i samme tempo,« siger han vel vidende, at der skal stramt fokus på omkostningsstyringen i den tumultariske tid.

Måske er det slet ikke så klogt at holde sig til den gamle lære om, at markedsføringsbudgettet som det første må holde for. Ifølge DDB Denmarks adm. direktør Johnny Henriksen er det dyrt at spare på netop denne post.

»Det kan lyde som et forudsigeligt bureau-synspunkt. Men fakta er, at det er særdeles veldokumenteret gennem en række forskningsprojekter: Virksomheder, der evner at fastholde eller øge markedsføringen i krisetider, vinder markedsandele og tjener flere penge sammenlignet med dem, der skærer ned. Det betyder selvfølgelig ikke, at man blot skal fortsætte, som ingenting var hændt,« siger han.

Bange anelser
Også uden for den deciderede reklamebranche ser man med spænding på tiderne, der kommer. Jens Kofoed, bestyrelsesformand i Brancheforeningen for Public Relations Virksomheder og adm. direktør for Hill & Knowlton, fortæller, at de fleste af hans virksomheder er forsigtige med at hyre folk, og at der generelt er en vis, men ikke voldsom tilbagegang i branchen.

»Mange ser på 2009 med bange anelser, men tilbagemeldingerne er meget forskellige.«

For Hill & Knowltons eget vedkommende har krisen betydet tab af tre kunder, men til gengæld er der kommet fem nye til, og omsætningsmæssigt ligger virksomheden i 2008 12 pct. over 2007.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også