Anker Brink Lund: Finanslov skaber usikkerhed hos medier

Når regeringen skærer et tocifret beløb af distributionsstøtten, selvom en medieudredning om støtteordningerne er i gang, sender det et problematisk signal, mener Anker Brink Lund.
MediaWatch

I fællesskab med medieforsker Preben Sepstrup arbejder Anker Brink Lund, professor i medieledelse ved CBS, på udredningen om forskellige scenarier for fremtidens mediestøtte. Når han kaster et blik på ugens begivenheder i mediebranchen, vækker det undren, at finanslovsaftalen snupper 12 millioner kr. af distributionsstøtten til dagbladene.

Hvilken nyhed var den vigtigste i mediebranchen i ugens løb og hvorfor?

For mit vedkommende har medieugen været noget speciel, fordi vi på CBS sammen med forskerkolleger fra RUC har gennemført en stor undersøgelse af den journalistiske fødekæde. Den gode nyhed har været, at redaktioner landet over har været til stor hjælp i analysearbejdet. Ikke desto mindre var den vigtigste branchenyhed mere dyster: 45 procent af de store annoncører lægger op til at skære i 2009-budgetterne, hvorimod kun 19 procent venter øgede investeringer i markedsføring. Det tegner ikke godt for dansk medieøkonomi.

Hvilke andre branche-begivenheder var vigtige og hvorfor?

Regeringens finanslovsforslag skærer et tocifret millionbeløb i distributionsstøtten uden at vente på den igangværende medieudredning. Selve beløbet får nok begrænset betydning i sammenhængen, men signalværdien er problematisk. Det skaber usikkerhed på direktionsgangene. Der sker også tankevækkende ting på det kommercielle radiomarked. Radio Nova er i fremgang og 100FM vil have rabat på sin afgift til staten. I det hele taget er der hård kamp om de knappe ressourcer.

 

Er der nyheder, du er stødt på af vigtighed, som danske medier ikke har dækket?

Ja, Obamas rådgivere på medieområdet bebuder en mere restriktiv politik vedrørende cross-ownership. Det vil i givet fald betyde, at store spilere får sværere ved at tjene penge på synergi mellem print, tv og radio.Der lægges der op til ejerskabsregulering efter en periode med stærk mediekoncentration i USA. Måske vil tendensen smitte af på reguleringslysten i Europa, hvor EU ellers på det seneste har presset på for friere konkurrence på mediemarkedet.

Hvad er den bedste og værste mediedækning i den forløbne uge?

Mest deprimerende er dækningen af finansloven. Det er selve fundamentet under den danske velfærdsstat, der i ugens løb blev reduceret til "lokumsaftale", tant og fjas. Til gengæld blev der på mange redaktioner sat fokus på konflikten i Congo og andet Afrika-stof. Det har ellers været forsømt i lang tid, hvor tomgang om det amerikanske præsidentvalg har beslaglagt udlandsdækningen.

 

Ugens aktuelle: MetroXpress varslede fyring af 30 fuldtidsansatte i begyndelsen af ugen. Hvordan vurderer du fremtiden for gratisavismarkedet i Danmark?

At MetroXpress/24Timer skærer ned kommer ikke ganske bag på mig. Gratisaviserne er helt og holdent afhængige af annonceindtægter, og de er kraftigt vigende. Tilsyneladende holder man stædigt fast i begge titler, så der er stadig et gratis dagblad mere, end markedet kan trække – også under bedre konjunkturer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også