TV 2 ønsker brugerbetaling på 20 kr. om måneden

I et forsøg på at redde tv-stationens økonomi vil TV 2 anmode politikerne om at få lov at tage en brugerbetaling på 20 kr. pr. måned pr. husstand.
Orla borg og Jacob Brejnebøl Knudsen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Når TV 2's ledelse i morgen mødes med udvalgte medieordførere, har den en plan for, hvordan der kan skaffes 300 mio. kr. om året til at sikre driften og dermed redde den underskudsgivende tv-station.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger opererer ledelsen med et konkret forslag om, at danskerne skal til at betale for at se TV 2 via en abonnementsordning som den, man kender for betaling for tv-pakker igennem kabel-tv eller satellit-tv.

TV 2's direktion foreslår konkret, at det skal koste hver dansk husstand 20 kr. om måneden at få lov til at se tv-kanalen.

Forslaget har været forelagt for TV 2's bestyrelse tidligere på måneden, hvor det betragtes som én af få realistiske muligheder for at redde TV 2's økonomi.

Moralsk sejr
For selv om TV 2 onsdag tilsyneladende vandt en sejr, da EF-domstolen fastslog, at EU-kommissionen ikke havde tilstrækkelig begrundelse for at kræve, at tv-stationen skulle betale i alt 1.073 mio. kr. for overskuddet i mellem 1995 og 2002 plus renter samt overskuddet i 2003 tilbage til den danske stat for tidligere udbetalt statsstøtte, er det kun en moralsk sejr. Ingen regner med, at TV 2 i realiteten får pengene tilbage, for stationen fik i stedet nogle andre penge fra staten under en såkaldt refinansiering.

Til gengæld ved alle i TV 2's bestyrelse og direktion, at tv-stationen ikke kan give overskud i fremtiden under de eksisterende vilkår. For den 1. november mister TV 2 sit monopol på at sende tv-reklamer til alle danske husstande.

Det sker ved det såkaldte "analog sluk", der betyder, at alle tv-signaler bliver digitale, og at alle andre tv-kanaler kan sende tv-reklamer til danskerne. Det vil uvægerligt betyde indtægtstab for tv-reklamer for TV 2.

På jagt efter indtægter
Derfor er direktionen og ledelsen nødt til at gå på jagt efter andre indtægtsmuligheder, og man anser abonnementsbetalingen for den mest realistiske, fordi hverken en genindførelse af licensen for TV 2 - som blev fjernet i 2004 - eller en omlægning til at betale for at se DR og TV 2 via skatten anses for at have nogen politisk gang på jord.

Men hvis TV 2 vil opkræve 20 kr. om måneden fra hver dansk husstand, løber stationen ind i det problem, at den har en public service-kontrakt med Folketinget: Tv-stationen er forpligtet til at sende en vis mængde nyheder, kulturprogrammer, dokumentarprogrammer, sport m.v. til alle danske husstande.

Og hvis det nu bliver krævet, at man skal købe en tv-pakker, hvor det koster 20 kr. at se TV 2, vil der være danskere, der ikke vil betale - hvorefter man ikke længere lever op til public serviceforpligtelsen.

Det problem skal politikerne løse, hvis de tilslutter sig abonnementsmodellen.

I andre nordiske lande har man oplevet samme problem. I Norge skal man betale for et programkort for at få adgang til TV 2, mens det i Sverige og Finland er gratis at se henholdsvis TV4 og MTV3, men kanalerne har mistet seere, fordi flere husstande har fået bedre adgang til et større udbud af kanaler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også