TV 2-ledelse varmer op under politikerne

Merete Eldrup og Lars Liebst er på en særlig spin opgave, der skal sikre, at politikere fra DF til SF tør hjælpe det økonomisk pressede tv-selskab, når TV 2 afleverer sin plan om fire uger.
Per Fanefjord Laursen

Analyse: TV 2's ledelse optræder i disse uger med sublim balancekunst. Merete Eldrup og Lars Liebst er i pressen med jævne mellemrum, hvor de beskriver TV 2's problemer og mulige løsninger. Alle de tænkelige lempelser af TV 2's økonomiske situation luftes, senest peges på drastiske forandringer som reklamebreaks og abonnement.

TV 2's ledelsespar skal aflevere en idépakke til politikerne om knap fire uger. De lægger ikke skjult på, at situationen er alvorlig. Avisoverskifter om økonomisk kollaps, er de næppe kede af. Omvendt undgår de at pege fingre eller skyde skyld den på den forrige ledelse, hvilket ellers kunne være fristende.

MediaWatch-kilder med TV 2-indsigt vurderer, at ledelse gør det eneste rigtige, situationen taget i betragtning.

Det er helt nødvendigt, at de potentielle store og små forandringer i Tv2 betingelser, der skal til for at lempe det økonomiske pres, kommer frem i lyset, så borgerne har hørt om dem og opbygget en vis forståelse.

Forandringer af enhver art er sjældent populære hos danskerne, og politikerne frygter altid deres vælgere; især på et meget følelsesladet område som deres vigtige tv-kanal.

Plan A og B
Det er tænkeligt, at TV 2's ledelse taler velvilligt om breaks og den tilsyneladende uigennemtænkte idé om abonnent som en plan A, som den brede forligskreds hurtigt vil forkaste, hvorefter TV 2's ledelse trækker en plan B op af lommen, der pludselig synes en mindre bitter pille at sluge.

Plan B kunne meget vel hedde ’back to basics’. Den kunne indeholde en lempelse af TV 2's public service forpligtelse og af forpligtelsen til at støtte dansk film. MediaWatch kilder peger på, at TV 2's opgave udmærket kunne præciseres til at hedde, at man nøjes med at sende to gode daglige nyhedsudsendelser og sænke journalistbemandingen til TV4 niveau.

Plan B kunne godt indeholde et salg af Kvægtorvet, hvis det ikke lige var fordi, at TV 2 er ved at udbygge Odense-domicilet for et trecifret millionbeløb. Et projekt, som blev sat i gang før Per Mikael Jensens tid, og som den nuværende ledelse formentlig godt kunne undvære i dag.

Plan B kunne også rumme frasalg af TV 2's aktiviteter, som f.eks. søsterkanalerne.

Opsplittelse af TV2
Det er ikke utænkeligt, at der kunne nås til politisk enighed om en splittelse af TV2-virksomheden, således at TV 2 hovedkanalen trækkes ud som én enhed, der skal levere public service tv og leve fint for de 1,6 mia., man omsætter for i reklamesalg.

Det er svært at forstille sig, at plan A eller B introducerer nye tanker om licens. Blandingsøkonomien i TV 2 er netop årsagen til alle konflikter og retssager i EU.

På onsdag falder der afgørelse i fire af TV 2's seks EU-retssager, og det kan vende helt rundt på situationen og TV 2-ledelsens strategi. Det er ikke utænkeligt, at staten igen sætter gang i salget af TV 2, hvis man vinder sagerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også