TV 2: Kriseledelse med økse over hovedet

Merete Eldrup har foreløbig sammen med TV 2s bestyrelse klaret håndteringen af krisen godt, vurderer ledelsesekspert.
MediaWatch

Merete Eldrup har foreløbig sammen med TV 2s bestyrelse klaret håndteringen af krisen godt, vurderer ledelsesekspert.

Som ny direktør er Merete Eldrup havnet i en meget vanskelig situation på TV 2: Stationen mangler rede penge til at betale sine regninger med, reklamemarkedet er i nedgang, og moderkanalen mister seere. Så der er brug for en hånd, der ikke ryster, når planerne for den nærmeste fremtid skal tegnes.  Og det er svært at tænke langt frem på grund af de verserende retssager, der hænger som en økse over Eldrups hoved.

Men foreløbig har hun klaret krisen fornuftigt, mener ledelseseksperten prof. Anders Drejer fra  Handelshøjskolen i Århus.

"Det er en ekstremt vanskelig situation internt, fordi man let kommer derover, hvor medarbejderne taler mere om ledelsen end med ledelsen. Derfor handler det om at være åben om, hvordan man forsøger at løse problemerne og samtidig kan ledelsen forsøge at sætte fokus på det fremadrettede og visionære," siger han.

Men hvor langt kan man tænke frem, når der er så mange uafklarede spørgsmål.

"En mulighed er jo at faseinddele udviklingsplanerne, og så kan man selvfølgelig internt i ledelsen operere med flere scenarier - men det kan være svært at formidle udadtil," siger Anders Drejer, som også pointerer, at der trods alt er en grænse for, hvor åben man skal være.

"Som vi siger i Nordjylland: Man skal sige sandheden, men man behøver ikke rutte med den. Og én af ledelsens opgaver er jo at skærme medarbejderne. Derfor er det også vigtigt for ledelsen at sige, at den kun kommenterer de ting, som er vigtige, af de mange vinkler pressen tager fat i," siger Anders Drejer, som i øvrigt forstår, hvis Merete Eldrup indvendigt bander over at være havnet i suppedasen.

"Det var jo næppe det job, hun havde i tankerne. Men så er man som leder nødt til at redefinere sin egen opgave - og i den forbindelse er det for mig at se i øvrigt helt fair, hvis man når frem til, at jobbet nu har forandret sig så meget, at man ikke længere er den bedste til at udføre det," siger Anders Drejer, som ikke tror, at Merete Eldrup ville blive kaldt kujon, hvis hun tog sit gode tøj og gik.

"Det ville hun naturligvis, hvis det var ud fra en forkælethed: Jeg gider ikke. Men hvis det var udfra en analyse af, at man ikke er den rigtige på posten, så mener jeg faktisk en leder vil vinde respekt ved at gå," siger Anders Drejer, som dog ikke mener, der er nogen grund til at opfordre Eldrup til exit.

Hun har nemlig foreløbig sammen med bestyrelsen, håndteret krisen fint.

"De er professionelle i forhold til pressehåndteringen, og vi har ikke set DR-syndromet, hvor medarbejderne nok er loyale over for virksomheden, men ikke over for "de fjolser, der leder den," siger Anders Drejer.

TV 2s korpsånd er tilsyneladende intakt, og måske kan Merete Eldrup finde trøst i historien om DRs store krise i forbindelse med udflytningen til Ørestad.

Selvom det en overgang så håbløst ud for Kenneth Plummer, så klarede han og DR sig alligevel igennem.

"Problemerne opstår først for alvor, hvis usikkerheden om virksomheden bliver langvarig. Jeg plejer at sige, at en virksomhed kan klare sådan en situation i 100 dage. Så begynder de rotter der svømmer bedst at forlade skuden," siger Anders Drejer.

Spørgsmålet er så, om Merete Eldrup kan få krisen overstået så hurtigt - ikke mindst set i lyset af de potentielt dødbringende retssager, der kører lige nu ved EF-Domstolen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også