DDF: Provinsaviser kvæles også af DR

Danske Dagblades Forening deler Rasmus Nielsens bekymring for privat online medievirksomhed og håber også på politisk fokus.DR.dk er langsomt men sikkert ved at undergrave muligheden for at drive betalte nichetjenester på nettet, sagde Rasmus Nielsen, stifter af Altinget.dk, i går til Mediawatch.
MediaWatch

Danske Dagblades Forening deler Rasmus Nielsens bekymring for privat online medievirksomhed og håber også på politisk fokus.

DR.dk er langsomt men sikkert ved at undergrave muligheden for at drive betalte nichetjenester på nettet, sagde Rasmus Nielsen, stifter af Altinget.dk, i går til Mediawatch.

Direktøren Ebbe Dal håber, at en kommende undersøgelse af public service, der indgår i næste medieforlig, også vil beskæftige sig med definitionen af, hvad public service medier, frem for alt DR, skal og ikke skal på nettet.

DDF har gennem de seneste år med bekymring fulgt udviklingen af DRs hjemmeside, der er det mest brugte mediesite på nettet, skriver Ebbe Dal i en leder.

Han føjer til Rasmus Nielsens kritik, at provinsens aviser oplever en lokal DR-aktivitet på internettet, der baseres på, at lokale avisers indsamlede og publicerede stof plankes og danner grundlag for DRs publicering af kommunesites. Disse giver desuden kommunerne mulighed for gratis at publicere de serviceoplysninger, som ellers har haft fast plads i dagblade og ugeaviser med lokal forankring.

På landsplan er de store dagbladshjemmesider i et konkurrencemiljø, hvor DR med effektiv udnyttelse af den markedsføringskraft, der ligger DRs medier, kan tage pippet fra enhver privat tjeneste.

"Det kunne gå, hvis DRs tjeneste var et sted, hvor der blot blev knyttet an til hovedaktiviteterne på tv og i radio. Men virkeligheden er, at DR.dk i høj grad er en skrevet internetavis, som i blander sig i koret af dagbladshjemmesider som en gøgeunge, selvom der ikke er det mindste behov for en skrevet redaktionel indsats fra DRs side," skriver han

DDF støtter derfor, at der kastes lys over, hvad det kan indebære, at nettet er blevet en del af public service, til trods for, at der på nettet ikke findes de begrænsninger på frekvenser som i 20'erne var udgangspunktet for, at staten satte sig på radiomarkedet. Hvis DR får lov at fortsætte, som de er begyndt, kan de nemlig ende med at have lige så stor dominans på nettet som på radio og tv, og det kan på sigt føre til mediehusdød, advarer Ebbe Dal.

Kulturministeren ventes at præsentere et kommissorium for den public service-undersøgelse, som skal indgå i beslutningsgrundlaget, når medieforligskredsen næste år så småt tager fat på drøftelsen af medieaftalen, der skal gælde fra 2011.

En anden del af beslutningsgrundlaget er allerede under udarbejdelse, som er Anker Brink Lunds og Rambølls undersøgelse af mediestøtten i Danmark, der præsenteres i efteråret 2009.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også