TV 2 Sport 'ikke et uafhængigt selskab'

Videresalg af rettigheder fra moderselskaberne er lovligt, men konstruktionen kritiseres for at være 'naiv' og 'skævvridende for konkurrencen'.
Thomas Bech Hansen
Videresalg af rettigheder fra moderselskaberne er lovligt, men konstruktionen kritiseres for at være 'naiv' og 'skævvridende for konkurrencen'.

Da konkurrencestyrelsen i april 2007 godkendte TV 2 Sport, var en af betingelserne, at kanalen efter det første år ikke længere måtte have nogen indblanding fra moderselskaberne på bestyrelses- og direktionsniveau. MTG og TV 2 har forladt deres bestyrelsesposter, men konstruktionen møder stadig hård kritik.

"Der er efter min mening tale om en konstruktion, der er meget skævvridende for konkurrencen. Det er uforståeligt, at man kan lade to så væsentlige spillere få lov at lave en kanal sammen på et så konkurrencefølsomt område blot på baggrund af nogle forskellige løfter om uafhængighed", siger medieprofessor Frands Mortensen.

Om de rent praktiske forhold mellem parterne på rettighedsområdet, som er essentielt for at drive en sportskanal, siger godkendelsen fra konkurrencestyrelsen:

"Fra starten vil TV 2 Sport få overdraget rettigheder fra TV 2 og MTG. På længere sigt er det hensigten, at selskabet selv skal købe rettigheder, herunder rettigheder til visning af danske sportsbegivenheder".

Rettigheder, som TV 2 Sport frit kan købe hvor de vil, men med særlig adgang til MTG og TV 2's rettigheder:

"Selskabet skal også på længere sigt tilbydes rettigheder fra mødrene, og skal desuden selv indkøbe rettigheder. TV 2 Sport skal endvidere selv markedsføre og sælge sine kanaler over for distributørerne og kunderne. Selskabet får egen programplanlægning, egen administration og eget salg af reklamer mv."

Sportschef for Viasat Peter Nørrelund indkøber rettigheder for MTG. Han siger om sin rolle i forhold til TV 2 Sport:

"Da TV 2 Sport blev lavet, fastsatte konkurrencestyrelsen, at alle rettigheder som TV 2 eller MTG køber, skal tilbydes sublicensieret til TV 2 Sport, dvs. at man sælger en rettighed videre. Derfor køber jeg også ind i mellem ind for TV 2 Sport, det er der ikke noget odiøst i".

SBS er en væsentlig konkurrent til TV 2 Sport med rettigheder til blandt andet spansk og engelsk fodbold. Her ser man med skepsis på den måde, rettighederne bliver udbudt mellem TV 2 Sport og moderselskaberne.

"Det er meget naivt at tro på, at TV 2 Sport reelt kan fungere som et uafhængigt selskab, når der er repræsentanter fra moderselskaberne inde over i vigtige processer, som eksempelvis køb og salg af rettigheder. Indtil videre har det ikke givet os nogen problemer, men når de store sportsrettigheder kommer i udbud vil vi for alvor se, hvilken betydning det får for konkurrencen", siger SBS' informationschef Jesper Jürgensen.


TV2 Sport har dog selvstændig erhvervet rettigheder til dansk fodbold. Da Divisionsforeningen og tv-selskaberne den 21. december 2007 indgik en aftale om SAS Ligaen, der løber fra 2009 til 2012, købte TV2 Sport pakke 3 som giver ret til kamp 3 og kamp 6 i en given uge.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også