MediaWatch

Komponisten og dramachefen Ingolf Gabold

Ingolf Gabold har kun beskæftiget sig med det han selv synes er skægt og relevant. Han kalder sig selv et luksusdyr, der netop nu befinder sig i sit livs bedste job som dramachef for DR.

Ingolf Gabold har kun beskæftiget sig med det han selv synes er skægt og relevant. Han kalder sig selv et luksusdyr, der netop nu befinder sig i sit livs bedste job som dramachef for DR.

Ifølge Ingolf Gabold er forskellen på komponering af tv-drama og opera ikke ret stor, det må han være den rette til at bedømme idet han har en fortid som opera-komponist frem til 1981.

Blandt sine største operaøjeblikke fremhæver han tv-operaen fra 1970 'Syv scener til Orfeus', der vandt førstepris for tv-operaer i Salzburg. Selvom han var tilfreds som komponist blev publikum i løbet af 1980erne for smalt og for uinteressant at kommunikere med, og han kastede sig over den mere brede tv-formidling.
 
Ingolf Gabold blev ansat i 1980 hos DR i deres interne personalekursus, der omhandlede fortælleteknik og dramaturgi på TV. Her var han frem til 1988, hvor han selv tog sin afsked.

Det skete som en reaktion på, at DR ifølge ham fejlreagerede, da TV 2 blev oprettet. DRs reaktion var ifølge Gabold alt for passiv, mens han selv godt kunne lugte den spirende konkurrence.

I stedet blev han programchef i det private selskab Dafolo, der primært var placeret rundt på de regionale TV stationer, TV 2 Nord, TV 2 Randers og TV 2 Vordingborg.
 
I 1991 fik Ingolf Gabold stillingen som programdirektør for DR, hvor han var i '15 blodige måneder'. Han arbejdede her på at få rykket TV-avisen fra 19.30 til 21.00.

Han forstillede sig et tv-miljø, hvor ældre og børn kunne se tv sammen i løbet af aftenen, og kl. 21, når børnene var sendt i seng og forældrene kunne koncentrere sig, skulle der sendes en mere seriøs TV-avis.
 
Det hele endte med, at Ingolf Gabold blev fyret i september 1992. Ifølge ham selv var der alt for meget ballade omkring ham. Der var lidt for mange interviews, og holdnings udmeldinger i aviserne.
 
Fra 1992-1999 var Ingolf Gabold freelancer, og arbejdede dels for TV 2 systemet som redaktionschef for det daværende TV 2 kulturprogram 'kulturkompagniet', og på TV3 med talkshowet 'Tjek ind hos Mygind'. Han var i den periode også lærer på Statens teaterskole, hvor han underviste scenografer og instruktører, og havde desuden også et eksternt lektorat på Århus Universitet i Medievidenskab.
 
I slutningen af denne periode arbejdede Gabold for Danmarks Radio. Opgaven var her at finde frem til forskellen mellem DR1 og DR2, og at opnå en forståelse af, hvordan disse to kanaler skulle forholde sig til TV 2.


På denne måde kom Ingolf Gabold igen til at hænge sammen med DR1, og en aften i foråret 1999 ringede daværende generalsekretær Bjørn Eriksen med jobtilbuddet som tv-dramachef for DR. I første omgang afslog han at tage imod stillingen. Han havde det sjovt udenfor uden for DR, og ville ikke vende tilbage efter at have forladt DR to gange.
 
Gabold fik alligevel et døgn til at tænke over jobtilbuddet, og fandt i løbet af den tid fandt han ud af, at de bøger han havde på tegnebrættet godt kunne vente nogle år. Ingolf Gabold har i dag underskrevet en kontrakt på at blive i stillingen som dramachef i DR til han er 70 i 2012.

Mere fra MediaWatch

Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til delvis genåbning, nye chefredaktører på TV 2 News og Jyllands-Posten, en kommende streamingtjeneste og planer om vækst blandt flere. Få overblik over ugens gang i Mediedanmark.

Annoncører afviser regeringens lempelse af kviklånslov

Regeringens ændring af kviklånsloven, der bl.a. skal holde hånden under lokale idrætsforeningers sponsorater, får en kold skulder af Danske Annoncører og Markedsførere under Dansk Erhverv, der vil have gjort op med loven.

Seneste nyt

Se flere jobs