Kommentar: Intet DR-fyrtårn i sigte

Bestyrelsen har indsat en dygtig administrator i stedet for et kulturelt fyrtårn som leder af DR. Det er ikke nødvendigvis en dum ide.
Ole Nørskov

Med valget af juristen Maria Rørbye Rønn som ny øverste leder har DR fået en direktør, men næppe en general.

Juristen Rønn har en profil, som ligger milevidt fra den ønskekandidat bestyrelsen og bestyrelsesformand Michael Christiansen havde tegnet et billede af på forhånd.

DR skulle have et kulturelt public service-fyrtårn. En stærk leder med visioner for DRs udvikling på det indholdsmæssige plan. En person som kunne tegne butikken udadtil, mens bestyrelsesformand Michael Christiansen trak sig mere tilbage til skyggerne efter en længere periode som fungerende DR-boss.

Nu har man i stedet valgt nærmest det modsatte. En dygtig administrator, som næppe vil blande sig markant i samfundsdebatten og som næppe internt vil præsentere sig som den visionære strateg, der kan finde balancen mellem X Factor og Orientering.

Det er ikke nødvendigvis dårligt tænkt.

For det første må man formode, at det har været småt med ansøgninger og interesse fra kulturelle fyrtårne. Selv om vi på MediaWatch - sammen med alle andre der interesserer sig for emnet - har lagt hjernerne i blød, har det været svært at komme op med oplagte bud, som vel at mærke ikke på forhånd var belastet af at have valgt side politisk.

For det andet ville et fyrtårn blive sat i spænd mellem de stærke områdedirektører på den ene side og Michael Christiansen og bestyrelsen på den anden. Med Maria Rørbye Rønn som øverste chef får Haagerup, Hesseldahl, Kamber m.fl. større råderum både til at lægge strategi og til at tegne deres respektive hjørner af butikken udadtil - og størrelsen af deres egoer taget i betragtning er det en pragmatisk løsning at indsætte en person, som kan give dem plads.

Men det er langtfra en risikofri plan. DR har gennem mange år været præget af interne magtkampe mellem cheferne for de forskellige områder - og hvis ikke Maria Rørbye Rønn er i stand til at trække stregerne i sandet, hvis eksempelvis Kamber og Haagerup farer i flæsket på hinanden, kan det gå rent galt. Og det bliver ikke let.

Med en jurist på toppen vil de principielle indholdsmæssige diskussioner ofte komme til at foregå direkte mellem bestyrelsen og områdedirektørerne - et faktum som hurtigt kan skabe råd i Rønns magtfundament.

Udnævnelsen af Rønn sættter også betyrelsesformandens rolle til fornyet diskussion. Holder Michael Christiansen ord, så han fremover i højere grad vil lade generaldirektøren give interviewene om DRs fremtid, eller indebærer valget af en administrator netop, at bestyrelsesformanden må trække i det vsionære arbejdstøj?

Valget af Maria Rørbye Rønn åbner med andre ord for en lang række spørgsmål. Spørgsmål vi givet vil få gode, velargumenterede svar på fra parterne allerede i dag og de kommende dage - men som vi først får den reelle besvarelse af, når dagligdagen indfinder sig i Ørestad i løbet af de kommende måneder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også