MediaWatch

Debat: Det store nyhedstyveri

DR Update bringer nyheder ud til S-togs passagerer - men glemmer at citere, hvor nyhederne kommer fra, harcelerer Se og Hør-chef, Kim Henningsen.

Indlægget er skrevet af Se og Hørs chefredaktør, Kim Henningsen.

Er det tilladt for DSB S-tog at stjæle en kasse bananer i SuperBrugsen og derefter dele dem gratis ud i togene i morgenmylder-trafikken? Nej, vel? Det kan vi godt blive enige om. Men er det tilladt for DSB S-tog at indgå en aftale med  licensfinansierede Danmark Radio om at uddele gratis nyheder, som DR Update primært har stjålet fra private medievirksomheder? Ja, da!

I denne julefrokosttid har jeg et par gange taget S-toget til og fra arbejde for at undgå at køre bil med promiller i blodet og har fundet ud af DSB S-tog er blevet en hælervirksomhed. Ca. hvert tiende minut får de morgentravle passagerer en stribe nyheder serveret på store tv-skærme – bare fem-seks linjer om hvert emne men rigeligt til, at jeg har følt mig godt orienteret om, hvad der er sket i Danmark, det store udland og i sportens verden. Mere end rigeligt til, at jeg har droppet at købe min morgenavis på stationen og dermed sparet 20 kr.

Morgenaviserne leverer
For det er fra morgenaviserne, DR Update har hentet de nyheder, de præsenterer som deres egne i S-togene – det fortæller de bare ikke til nogen. Ikke én eneste gang har jeg set en avis citeret for nyheden.

Det er i forvejen betænkeligt, at en statsdrevet virksomhed som DSB S-tog indgår en aftale med en licensfinansieret virksomhed som Danmarks Radio – begge virksomheder er du og jeg tvunget til at betale til enten via skatten eller licensen. Men når man ikke fortæller, hvor man har nyhederne fra, er det regulært tyveri og til skade for de private medievirksomheder, som lever af at sælge deres nyheder.

Jeg vil glæde mig til, at DSB begynder at uddele gratis, stjålne bananer i toget. Det vil give mig endnu en grund til at tage toget, for jeg kan få stillet min sult – så skidt med, at detailhandlen mister omsætning. Og kære DSB – mulighederne er legio. Med mindre nogen griber ind og stopper tyveriet, inden det breder sig.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Seneste nyt

Se flere jobs