Debat: Sig nu undskyld, Madsen

Maria-sagen: I weekenden sagde redaktøren fra Dagbladet Holstebro Struer undskyld, Marion Hannerup opfordrer i dagens debat Ekstra Bladets Poul Madsen til at følge trop.
Marion Hannerup

Det er ikke i overensstemmelse med god presseskik at klaske en mand, der er sigtet for et bestialsk mord på en ung pige, op på forsiden af Ekstra Bladet med fuldt navn og billede, når hverken politi eller Ekstra Bladet har afgørende beviser imod ham. Og når man oven i købet tilføjer teksten ”Ensom enspænder – genert og pigesky”, så er det med til at cementere indtrykket af en uhyggelig weirdo, som man meget nødig vil møde i en mørk sidegade. Så heller ikke teksten er i denne sammenhæng uskyldig, som Poul Madsen argumenterede for i TV 2 i fredags.

At blive tilbageholdt af politiet, mistænkt for mord, må i sig selv være en traumatisk oplevelse, når man er uskyldig. Men når et magtfuldt medie som Ekstra Bladet spiller ukritisk med på politiets mistanke ved at portrættere én på forsiden som ensom enspænder, så må det være et mareridt af Kafka’ske dimensioner for en person, der måske ikke lige har overblik eller de rigtige forbindelser til at vide, hvordan han kan vende billedet i sin sag.

Slå tre fluer med én undskyldning
Med Ekstra Bladets enorme magt til at gøre livet supersødt og supersurt for udvalgte personer følger et enormt ansvar. Et ansvar for ikke at forårsage uoprettelig skade på individer, der ikke har samme frie adgang til medierne. Det ansvar har Ekstra Bladet ikke levet op til i denne sag.

Med en personlig offentlig undskyldning kunne du opnå tre gode ting:

1. Du kunne give Jan Lindholt Mikkelsen en følelse af oprejsning og retfærdighed - og måske endda genoprette hans tillid til, at journalister er humane og handler ud fra etiske retningslinjer. Og at når vi laver fejl, er vi parate til at beklage og rette dem - og i særligt grelle tilfælde – give en personlig undskyldning til dem, som blev ramt.

2. Du kunne være med til at forebygge, at journalisters troværdighed i befolkningen synker endnu dybere .

3. Du kunne være med til at holde de politikere fra livet, der nu ønsker at indføre stramninger i medieansvarsloven, som vi som journalister og redaktører selv bør være i stand til at forvalte, som den står.

Nødvendig selvjustits
Vi skal ikke have begrænset vores frihedsgrader til at kigge andre magtfulde faggrupper i kortene. Det kræver, at vi holder selvjustits. Og når vi så i kampens hede laver fejl eller går over stregen, så uskyldige mennesker bliver mishandlet, skal vi være parate til at gøre det godt igen – økonomisk og menneskeligt. Det forlanger vi af andre. Det bør vi også forlange af os selv.

Uddrag af regler for god presseskik:

Meddelelser, der kan krænke privatlivets fred, skal undgås, med mindre klar almen interesse kræver offentlig omtale. Det enkelte menneske har krav på beskyttelse af sin personlige anseelse. …. En sigtets eller tiltalt's navn eller anden identificering bør udelades , når ingen almeninteresse taler for at offentliggøre navnet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også