Debat: Farlig fynsk "fusion"

Aviskonkurrencen på Fyn har holdt oplagene oppe på øen, så pas på med "næsten fusionen", skriver en tidligere medarbejder.

Debatindlæg af Finn Arne Hansen, informationsmedarbejder og tidl. hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Journalistforbund, Svendborg.

Som tidligere medarbejder på såvel Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis er det med stærk interesse, jeg læser om det tættere samarbejde, de to aviser er på vej ind i. Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis skal, hvis de to avisers bestyrelser beslutter det, udgives af samme selskab. Baggrunden er forståelig nok. Siden 1. halvår 2007 er Fyens Stiftstidendes hverdagsoplag faldet med 11 procent, og Fyns Amts Avis har mistet syv procent af sit oplag, viser de nyeste tal.

Skriggult advarselsflag
I markedsføringen af denne "halve fusion" påpeger avisernes ledelse naturligt nok især de positive effekter: Svendborgenserne får en morgenavis, begge aviser kommer i et mere handy og tidssvarende format, og svendborgenserne får en søndagsavis. Det fremhæves også, at aviserne tilsammen sparer 26 millioner kroner på at sammenlægge lokalredaktioner i Ringe, Faaborg og Svendborg, får fælles redaktionssekretariat, fælles fotogruppe, fælles budkorps med meget mere.

Men der er grund til at hejse et stort og skriggult advarselsflag. Den sunde aviskonkurrence på Fyn har holdt oplaget på Fyn oppe, som jeg senere vil dokumentere. Og når man nu fjerner konkurrencen på nyheder i så væsentlige områder som Faaborg-Midtfyn Kommune og Svendborg Kommune, bliver aviserne mere tamme. Færre kritisable forhold i det politiske liv og lokalsamfundene i det hele taget vil blive gravet frem, historierne vil være ens, det samme vil billederne. Læserne vil uvilkårligt reagere negativt. Det viser al erfaring.

Går for alvor galt
Går man det næste skridt videre og lægger Fyens Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Kjerteminde Avis sammen, vil det for alvor gå galt. Det viser de katastrofale erfaringer fra Nordjylland samt Syd- og Sønderjylland. Så fordamper de 26 millioner kroner hurtigere, end ledelsen af den eventuelle fusionsavis kan nå at lægge spareplaner.

I Nordjylland havde Aalborg Stiftstidende, Skagen Avis, Frederikshavn Avis/Sæby Avis, Løgstør Avis, Vendsyssel Tidende og Fjerritslev Avis ifølge Dansk Oplagskontrol sammenlagt et hverdagsoplag på 110.517 aviser før fusionen (1. halvår 1999). I 1. halvår 2009 har fusionsavisen Nordjyske Stiftstidende et hverdagsoplag på sørgelige 56.629 aviser. Det er et fald på 49,8 procent! Hvis man løseligt antager, at et abonnement ville give 2.500 kr. om året, er det et tab i avissalgsindtægter på 135 millioner kr. om året. Hertil kommer de faldende annonceindtægter. Mon ikke, det havde været bedre med seks avistitler i stedet for én?

Nordjyske fejlede
At især Nordjyske Stiftstidende har fejlet ved at forære alle sine nyheder væk på nettet, i radio og lokal-tv har naturligvis gjort situationen deroppe særligt svær.

Jydske Tidende, Vestkysten og Kolding Folkeblad havde i 1990, før de to førstnævnte aviser fusionerede, sammenlagt et hverdagsoplag på 106.606 hverdagsaviser. Oplaget nåede at falde pænt, inden Kolding Folkeblad kom med i fusionen i 1992, og i dag har fusionsavisen JydskeVestkysten kun et hverdagsoplag på 65.020 aviser, et fald på 40 procent i forhold til 1990. Det er et tab på 63 millioner kroner efter samme beregning som ovenfor. Mon ikke, de også dernede fortryder, at de ikke har ladet læserne beholde deres elskede aviser med hvert deres særpræg?

Holder avissalget oppe
På Fyn er det gået anderledes. De tre fynske aviser havde i 1. halvår 1999, lige før den nordjyske fusion, et samlet hverdagsoplag på 93.762 aviser. I dag er det 68.822. Det er et fald på ”kun” 26,5 procent. Folk værdsætter at have deres egen lokalavis. Det holder avissalget oppe.

De fynske aviser har en særlig chance. Der er ingen fremmede kapitalinteresser, der suger livet ud af aviserne for at sende pengene til København eller London. Fynboerne vil gerne læse lokale aviser. Men de vil ikke have en grå grød. De kan lide konkurrence og særpræg. Så, kære avisbestyrelser: Tænk jer rigtigt godt om og gør klar til at lægge kursen om hurtigt, hvis læserne på Sydfyn stemmer med fødderne.

Faktisk ville det være klogere at lade Fyns Amts Avis udkomme på hele Fyn nu, hvor budkorpset kan udbringe den over alt. Så fik fynboerne større valgmuligheder, og de to avisers journalister ville brænde mere for deres arbejde, hvis de dagligt kunne drille konkurrenten med fynske solohistorier.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også