MediaWatch

Corona som årsag stikker ud i ny opgørelse over angreb på journalister i 2021

Godt en fjerdedel af rapporterede angreb på journalister og mediearbejdere i 2021 havde forbindelse til coronapandemien, og størstedelen af dem blev begået under demonstrationer mod vaccinetvang eller nedlukninger.

Foto: Christian Mang/Reuters/Ritzau Scanpix

I 2021 indrapporterede journalister og individuelle medieaktører i Europa i alt 626 angreb af fysisk, verbal eller juridisk karakter.

Det fremgår af en opgørelse fra Det Europæiske Journalistforbund om angreb på kontinentets journaliststand. Rapporten er lavet i samarbejde med EU-projektet Media Freedom Rapid Response, som overvåger og registrerer angreb på pressefriheden i Europa.

Størstedelen af angrebene, 41,1 pct., var i sidste år verbale trusler, chikane eller fornærmelser. Næstmest forekommende med 25,4 pct. var juridiske tiltag, såsom såkaldte Slapp-søgsmål, hvor virksomheder, regeringer eller enkeltpersoner har til hensigt at lukke ned for pressedækning af en sag ved at anlægge bekostelige retssager. Hver femte af de i alt 626 indrapporteringer omhandlede fysiske vold mod journalister eller medieaktører.

Det Europæiske Journalistforbund fremhæver, at 26,5 pct. af indrapporteringerne om angreb var relateret til coronapandemien. Det er på niveau med året forinden, hvor 27,7 pct. var relateret til krisen. Blandt de coronarelaterede tilfælde var andelen af fysiske angreb 31,9 pct. og altså større end samlet set. Det kædes i rapporten sammen med, at de er sket under demonstrationer mod vaccineregler og nedlukninger, hvor der generelt er større risiko for fysiske sammenstød.

Med i alt 119 indrapporteringer er Tyskland det land, hvor der ifølge opgørelsen er sket flest angreb på pressefriheden i 2021. Godt tre ud af fire af de tyske indrapporteringer henviste til hændelser under demonstrationer - hovedsageligt med relation til coronapandemien.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs