Dansk Erhverv kritiserer aftale der sender penge fra tv-branche til fængsler

Trods protester fra brancheorganisationer skal 215 mio. kr. i kriminalforsorgens budgetter komme fra indføring af moms på bl.a. tv-rettigheder fra 2023 som led i ny politisk aftale. Dansk Erhverv er stærkt kritisk, men hæfter sig ved, at en arbejdsgruppe bliver nedsat.
Foto: Bidstrup Stine/Ritzau Scanpix
Foto: Bidstrup Stine/Ritzau Scanpix

Momsfritagelsen for de kunstneriske brancher slutter i 2023, og pengene fra momsbetalingen på bl.a. rettigheder ryger ud af kulturbranchen og ind i Kriminalforsorgen - hvis en ny aftale rulles ud som planlagt.

Et politisk flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Konservative gav onsdag aften grønt lys til en flerårig aftale for Kriminalforsorgens økonomi fra 2022-2025 - og i aftalen indgår, at der fra 2023 til og med 2025 skal tilstrømme 215 mio. kr. fra momsbetalingen på tv-rettigheder. Den del af finansieringen har i løbet af efteråret givet anledning til flere opråb fra tv- og kulturaktører, og brancheorganisationen Dansk Erhverv melder sig ogs¨å i det kritiske kor.

”Det er dybt problematisk, at moms på rettighedsvederlag nu skal gå til kriminalforsorgen. Hvis der overhovedet skal indføres moms, bør provenuet gå tilbage til det hårdt pressede kulturliv,” siger Anders Thomsen, markedsdirektør i Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.

Erhvervsorganisationen havde håbet og forventet, at man havde fundet en anden og i deres øjne mere logisk finansiering set i lyset af, at den danske kulturstand i forvejen er i knæ oven på coronanedlukninger, og at udbydere af lineære tv-abonnementer er pressede af kundesivning.

”Konsekvenserne af at indføre moms på rettighedsvederlag er enormt skadelige for kulturlivet, som i forvejen har det svært, og lovændringen vil få vidtgående økonomiske konsekvenser. Det er 200-300 millioner kroner, der forsvinder bare fra tv-markedet alene og i sidste ende går det ud over forbrugerne,” siger Anders Thomsen.

Arbejdsgruppe giver håb

Det er tv-distributørernes rettighedsbetaling til Copydan, som årligt løber op i omkring 1,3 mia. kr., der i årtier har været momsfritaget. Interesseorganisationen Danske Mediedistributører og Skatteministeriet har vurderet, at momsbetalingen vil løbe op i 260 mio. kr., og at det i sidste ende vil ramme tv-abonnenterne med prisstigninger på 15-20 kr. om måneden.

Kritikken af indførelsen af moms på rettighedsvederlag er dog kommet fra alle hjørner af tv- og kulturbranchen, hvor der er bred enighed om, at ændringen vil medføre højere priser for brugerne, og samtidig vil styrke udenlandske streamingtjenesters position på det danske marked på bekostning af nationale aktører.

Dansk Erhverv ser dog håbefuldt på, at aftalepartierne har skrevet under på, at der skal nedsættes en ministeriel arbejdsgruppe til at se på, hvordan momsændringen bliver indført, inden lovforslaget bliver endeligt vedtaget i Folketinget. Det står ikke klart, hvornår arbejdsgruppen bliver nedsat eller hvornår momsændringen bliver vedtaget.

"Vi er dog tilfredse med, at der bliver nedsat en arbejdsgruppe, som skal give lovændringen en grundigere behandling. Vi vil stærkt opfordre til, at Skatteministeriet samarbejder med de aktører, som vil blive berørt af, at mere end 40 års momspraksis ændres i et helt unødvendigt højt tempo. Vi har ikke noget imod, at kriminalforsorgen bliver styrket, men det er fuldstændigt uforståeligt, at en del af finansieringen skal komme fra en forhastet indførelse af nye momsregler, der går ud over kulturlivet," siger Anders Thomsen.

Arbejdsgruppen skal primært sikre, at momsændringen sker i overensstemmelse med den EU-dom, der bevirker, at der skal ændres i den danske momsfritagelse.

Samlet kulturbranche i opråb til regeringen: Drop moms på rettigheder

Debat: Moms på kunstnerisk virksomhed får konsekvenser for både tv-produktioner og seere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også