MediaWatch

Professorer og politikere åbner for krav om ID-validering på sociale medier

Både professorer og politikere fra blå og rød blok åbner nu for at lovgive om ID-validering, hvis man vil ytre sig eller oprette profiler på sociale medier, skriver Berlingske.

Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP / AFP

Med en stadigt hårdere tone på sociale medier som Facebook kan tiden være inde til at lovgive om krav til ID-validering, hvis man vil have en profil på de sociale medieplatforme.

Sådan lyder meldingen fra en lang række juridiske professorer til Berlingske ovenpå en nyligt udgivet undersøgelse fra Djøfs såkaldte jurapanel, som bl.a. har spurgt til hvorvidt lovgivningen bør sikre, at digitale platforme kræver ID af deres brugere.

I undersøgelsen erklærer 64 pct. af de adspurgte juraeksperter sig enten "helt enig" eller "overvejende enig" i, at lovgivningen skal kræve, at udbyderne kræver ID fra deres brugere – hvilket ifølge formand for jurapanelet og professor i forfatnings- og menneskeret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, er et "særdeles markant" resultat.

"Den store opbakning til et ganske opsigtsvækkende tiltag skyldes formentlig, at for mange i dag skriver mange grimme ting under dække af anonymitet. Ting, de ikke ville have lyst til at skrive, hvis de vidste, at man fra myndighedernes side meget let kunne finde frem til deres identitet. På den måde vil det ligge godt i tråd med den formelle ytringsfrihed og tanken om, at du ytrer dig under ansvar, som der står i Grundloven," siger Jens Elo Rytter til avisen, hvor han samtidig gør det klart, at han støtter ID-validering af brugere på sociale medier, omend det dog primært skal være udbydere, der skal sidde med alle oplysninger, som f.eks. adresser.

Han møder opbakning fra bl.a. De Radikale, Venstre og juraprofessorer fra flere af landets universiteter.

Storbritannien vil lovgive mod hadske indlæg på sociale medier 

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs