MediaWatch

JP/Politikens Hus: Lovforslag om ophavsret ødelægger ikke det "frie internet"

Kulturministerens lovforslag om at åbne for betaling for journalistisk indhold på internettet har givet anledning til debat om, hvorvidt det er ødelæggende for idéen bag det såkaldt frie internet, hvor information er frit tilgængeligt.

Foto: Emma Sejersen/JP/Politikens Hus

En begrænsning af brugen af journalistisk indhold på internettet ved at kræve betaling for indholdet, er ikke ødelæggende for det frie internet - i stedet løser det nogle af de problemer, internettet har skabt. Sådan lyder det i et debatindlæg fra koncerndirektør i JP/Politikens Hus, Dorthe Bjerregaard-Knudsen, på Altinget.

"Lovgiverne er endelig i gang med at løse nogle af de problemer, det såkaldte ”frie internet” har skabt, hvor en snæver kreds af informationssamfundstjenester - med Facebook og Google i spidsen - har så dominerende positioner i den danske mediebrugers hverdag, at de reelt dikterer både den teknologiske infrastruktur og de markedsvilkår, danske medievirksomheder må agere ud fra, hvis de vil i kontakt med danskerne," skriver koncerndirektøren i indlægget.

Indlægget udspringer af kulturminister Joy Mogensens lovforslag om, at medier kan betaling fra platforme som Google og Facebook, når deres indhold bliver brugt på platformene, hvor kritikere har varslet, at det kan være ødelæggende for grundtanken bag internettet.

Lovforslaget skal efter planen træde i kraft 7. juni i år. Det tvinger ikke tech-virksomhederne ind i forhandlingslokalet, men giver mulighed for, at medier og andre rettighedshavere kan klage til Ophavsretslicensnævnet, hvis deres indhold bliver udnyttet på online-platforme ifølge Ritzau.

Detaljer efterlades ubesvaret i lovforslag om mediers ophavsret

Minister med nyt lovforslag: Tech-giganter skal betale for brug af nyheder 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Ny Zetland-chefredaktør, redning af radiokanaler og Radio Loud 2.0 har været ingredienserne i denne uges mediegryderet. Få stillet sulten med vores sammenkog af de vigtigste historier i denne briefing.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs