MediaWatch

Minister vil regulere vildt marked for sociale medier

Justitsministeren vil se på Facebooks regulering af indhold, men han har ingen snuptagsløsninger her og nu.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og Bertel Haarder (V), formand for Folketingets Kulturudvalg. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil gerne kigge på regulering af sociale medier, for det er der behov for, men han har ingen snuptagsløsninger med til samråd om Facebook onsdag.

"Den principielle anerkendelse af, at den grænseløse naive tolerance kommer til at ramme os selv, er vigtig, fordi den peger på behovet for at regulere."

"Jeg har den grundlæggende opfattelse, at markedet er en god tjener, men en elendig herre, og derfor må vi finde nogle samfundsmæssige rammer for reguleringen," siger han.

Ministeren er kaldt i samråd om Facebooks begrænsning af ytringsfriheden af Nye Borgerliges frihedsordfører, Lars Boje Mathiesen.

Nick Hækkerup påpeger, at sociale medier er et område, som er vokset frem, uden at lovgiverne har sat rammer for det.

Regulering af sociale medier er derfor en problemstilling, som regeringen tager alvorligt, siger han.

"Jeg kan godt se problemet, og jeg kan godt forstå, at det er begrænsende, hvis man får fjernet indhold fra et socialt medie."

"Men jeg er nok mest optaget af at sikre, at skadende og ulovligt indhold ikke spredes på de sociale medier," lyder det på samrådet.

EU-aftale i 2016

Han påpeger flere gange, at Facebook er en privat virksomhed, som derfor har et frirum til selv at definere de regler, som gælder for indholdet, der deles på platformen.

"Regeringen synes ikke, vi skal befinde os et sted, hvor der ingen regulering er. Vi er af den opfattelse, at det er okay, at der foretages udelukkelse og begrænsninger," siger han.

Flere store techvirksomheder som Facebook, Twitter og Microsoft indgik i 2016 en frivillig aftale med EU-Kommissionen om retningslinjer for at bekæmpe hadefuld tale på internettet.

Det nævner Nick Hækkerup som et eksempel på, at man allerede er begyndt at bevæge sig ind på området.

Han siger også, at man sidst på året venter anbefalinger fra ytringsfrihedskommissionen.

Dets anbefalinger inkluderer overvejelser om regulering af sociale medier.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs