MediaWatch

Store dele af dansk copyright-lov er ugyldig

På en lang række punkter strider den danske lov om ophavsret mod EU's regler, viser forskergennemgang ifølge Politiken. Det kan få vidtrækkende økonomiske konsekvenser, lyder vurderingen.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Paragraf efter paragraf i den danske lov om copyright holder slet ikke.

Sådan lyder den usædvanlige opdagelse, som er gjort af en gruppe fremtrædende forskere bestående af blandt andre tre juraprofessorer fra Københavns Universitets Juridiske Fakultet.

Det skriver Politiken.

Forskerne har gennemgået den danske lov om copyright.

- Det er en meget mærkelig situation, at man ikke kan stole på, hvad der står i en dansk lov, siger Morten Rosenmeier, der er juraprofessor med speciale i ophavsret, til Politiken.

- Det er paragraf efter paragraf efter paragraf, som ikke holder. Og det kan få vidtrækkende økonomiske konsekvenser.

Politiken skriver blandt andet, at som den danske ophavsretslov er i dag, slipper dansehold på aftenskoler i modsætning til for eksempel frisører og barer for at betale honorar til musikere, når de spiller deres sange.

Problemet er bare, at loven er i strid med EU-retten. Og det gælder ikke kun reglerne om, hvem der skal betale for at bruge musik i offentligheden.

Adskillige af paragrafferne i den danske ophavsretslov passer simpelthen ikke.

Ifølge Politiken vurderer juraprofessorerne, at mange kunstnere går glip af rettighedskroner i dag, fordi den danske lov på en række punkter strider med EU-retten.

EU-Domstolen har i en række domme de seneste år strammet grebet og indskrænket medlemslandenes mulighed for selv at afgøre, præcis hvordan loven skal se ud.

Danmark og andre medlemslande skal i stedet gøre netop det, der står i EU’s direktiver.

I Danmark skal ophavsretsloven sikre, at kunstnere får deres penge, når deres værker bliver brugt af andre. Men ifølge forskerne er store dele af loven altså ugyldig.

Kulturminister Mette Bock (LA) lægger nu op til eftersyn af loven, skriver hun i en mail til Politiken.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs