Danske Medier, DR og TV 2 har klaget til Kulturministeriet over lukning af russiske medier

EU-Kommissionens beslutning om at lukke for de to russiske medier, RT og Sputnik, kaldes bekymrende censur og bliver mødt med hård kritik fra den samlede danske medieverden.
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

"Det er et fundamentalt brud på pressefriheden, at muligheden for at få indsigt i, hvordan russiske medier behandler krigen begrænses." Det siger adm. direktør Mads Brandstrup i Danske Medier i en fælles pressemeddelelse fra brancheorganisationen, DR og TV 2.

Danske Medier, DR og TV 2 har i en fælles henvendelse til Kulturministeriet fredag rettet skarp kritik af EU-Kommissionens beslutning om at udelukke medier og borgere fra at orientere sig på to engelsksprogede russiske medier, nyhedskanalen RT og radiokanalen Sputnik.

Mads Brandstrup mener, at lukning af signalerne kun gør det vanskeligere for danske medier at indsamle information om krigen i Ukraine:

"Derfor frygter jeg også, at tiltaget vil kunne forringe den ellers gode dækning, som danskerne møder fra de danske medier. Misinformation bekæmpes bedst med fakta ikke med censur, og derfor mener jeg, at det her er et helt forkert tiltag," siger Mads Brandstrup i pressemeddelelsen.

Han bakkes op af nyhedsdirektør hos TV 2, Ulla Pors, som siger, at det af indlysende grunde er relevant for den danske befolkning at få indblik i, hvordan krigen dækkes også af russiske medier:

"For at kunne levere en ordentlig dækning af krigen i Ukraine, skal vi også kunne følge det russiske mediebillede. Sputnik og RT er propagandistiske medier, men deres indhold indgår i vores redaktionelle arbejde, selvfølgelig med den helt nødvendige kildekritik," siger Ulla Pors i pressemeddelelsen.

Hos DR, den tredje medunderskriver af henvendelsen til Kulturministeriet, siger nyhedsdirektør Sandy French, at risikoen nu er, at den danske befolkning får dårligere adgang til korrekt og dækkende information om krigen, og hvor en massiv flytningestrøm er i vente:

"Det er dybt bekymrende, hvis ikke vi medier kildekritisk har mulighed for at behandle den information, som kommer fra RT og Sputnik," siger Sandy French.

Ifølge pressemeddelelsen fremgår det af henvendelsen til Kulturministeriet, at medierne anser det for stærkt sandsynligt, at det vil stride imod artikel 10 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis mediernes adgang til information fra RT og Sputnik hindres.

Media Watch forsøger at få en kommentar fra Kulturministeriet.

EU slår ned på russiske statsmedier: "De er kilder til misinformation og hjernevask" 

Facebook udelukker regeringskontrollerede russiske medier 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også