Venstre: S angriber tradition for neutrale embedsmænd

Efter Finansministeriets pressechefs afgang ser Venstre nyt bevis for et angreb på neutrale embedsmænd.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU OG MEDIAWATCH

At Finansministeriets nu forhenværende pressechef Sigga Nolsøe har sagt, at det er svært at være i rollen uden at være "professionel socialdemokrat", ser Venstre som nyt belæg for, at Socialdemokratiet er ved at undergrave embedsværkets neutralitet.

Siden Berlingske i november skrev, at syv ud af på det tidspunkt ni nyudnævnte pressechefer i ministerier havde en socialdemokratisk baggrund eller relation til nye ministre, har Venstre angrebet det.

"Det står efterhånden klart, at regeringen er i gang med et systematisk opgør med den danske tradition for neutrale embedsmænd, mens man påstår det modsatte i offentligheden." 

"Det er endnu et kapitel i den magtfuldkommenhed, som regeringen har som arbejdsmetode."

"Det er på tide, at statsministeren husker, at Danmark har en etpartiregering – ikke et etpartisystem," skriver Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i en kommentar.

Mens særlige rådgivere er tæt knyttet til en minister og en ministers politik er pressechefer traditionelt mere set som neutrale embedsfolk, der da også er ansat under de respektive departementer.

Derfor er det blevet set som problematisk, hvis valget af pressechefer er eller kan være politisk motiveret.

I december indkaldte et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance statsminister Mette Frederiksen (S) til en forespørgselsdebat i Folketinget om sagen.

Den skulle være afholdt sidst i februar, men blev udskudt på grund af, at Mette Frederiksen (S) havde budgetforhandlinger i EU.

Politisk kommentator Hans Engell forventer, at den fratrådte pressechef giver nyt skyts til Venstre i debatten om S-regeringens pressechefer.

"Pressechefens hjertesuk vil selvfølgeligt blive trillet ind på banen under den kommende folketingsdebat. For det vil bekræfte Venstre og oppositionen i, at socialdemokraterne har politiseret embedsværket. Der har været rigtigt meget diskussion af det," siger Hans Engell.

Pressechefer er embedsfolk og bør ikke være politiske. Særlige rådgivere derimod er politiske ansatte og nært tilknyttede den person, der er minister.

"Diskussionen er farlig og ubehagelig, for man kan diskutere, om der er en begyndende partipolitisering af embedsværket," siger Hans Engell.

Sigga Nolsøe har ikke uddybet sin kommentar yderligere. Og Hans Engell understreger, at der kan være andre årsager til fratrædelsen, ligesom han gør opmærksom på, at alle ansættelser af pressechefer er godkendt af departementscheferne, der dermed har sagt god for fagligheden.

Da statsministeren blev indkaldt til debatten i december sagde Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, til Ritzau:

"Folketinget er i sin gode ret til at indkalde til en sådan forespørgselsdebat, og så møder statsministeren op og tager den diskussion."

"Men jeg synes, det er et ærgerligt udtryk for mistillid til de departementschefer, der har stået for ansættelserne af pressecheferne, at man på den måde ikke vil tro på, at det er rigtigt, når de faktisk selv har redegjort for, at ansættelserne selvfølgelig er sket helt efter bogen."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også