MediaWatch

Apple og medierne - efter Steve Jobs

Vil Apple blive mere eller mindre medievenlig efter Steve Jobs? Mediawatch har bedt en række mediefolk give deres vurdering...

Selvom forholdet til mediebranchen har været mere end anstrengt rent forretningsmæssigt, har Apples nu afdøde topchef Steve Jobs uden tvivl sat sine spor - også på medieverdenen. Her og nu vil hans død næppe få stor betydning for medieindustrien - det spændende bliver, hvad der sker på sigt, vurderer en række danske mediefolk her.

Jesper Ulsø, direktør for specialmedier, Aller Media

1. Hvor stor betydning vurderer du, at Steve Jobs har haft for Apple?

"Steve Jobs betydning for Apple er svær at overvurdere. Han var et moderne renæssancemenneske, der spændte over design, teknologi og forretning på en måde, der er meget sjælden. Og endnu mere unikt er, at han var i stand til at udmønte sit overblik og forståelse for udviklingen i konkrete produkter, kunderne elsker."

2. Hvad kommer Steve Jobs død til at betyde for medieverdenen?

"Det bliver spændende at følge, om Jobs’ stædige fastholdelse af proprietære platforme og lukkede kommercielle økosystemer bliver opblødt under den nye ledelse. Desuden tror jeg, mange tvivler på, om Apple også i fremtiden kan lancere banebrydende innovative produkter og koncepter i den takt og med den kraft, som i høj grad har været båret af Jobs personligt."

3. Hvad har været Steve Jobs vigtigste nyskabelse i forhold til mediebranchen?

"Hans re-definition af hele musik-mediekategorien og måske endnu vigtigere opfindelsen af app-økosystemet, der ser ud til at brede sig til alle mediekategorier, også fladskærmen hjemme i stuen."

4. Ser du tegn på, at den nye Apple-ledelse vil opbløde forholdet til mediebranchen?

"Det er for tidligt at vurdere, hvordan den nye ledelse vil løfte arven efter Jobs, men jeg kan sagtens forestille mig, der vil ske en gradvis åbning af den hidtil meget proprietære strategi, for at skabe fortsat vækst i Apple."

Jon Lund, selvstændig konsulent med speciale i nye medier
1. Hvor stor betydning vurderer du, at Steve Jobs har haft for Apple?

"Den er fuldstændigt umuligt at undervurdere Steve Jobs betydning for Apple. Han VAR Apple. Og hans bedrift er ærefrygtindgyndede. Ingen andre virksomheder i verden, tror jeg, har serie-innoveret i den grad og i den kaliber og forstået at bringe det så overbevisnde til markedet. Først musen og det grafiske interface. I dag total verdens-standard. Så Ipod'en, der nailede hvordan en MP3-afspiller skal fungere. Så Iphone og hele Touch-paradigmet. Og Ipad'en.
Steve Jobs var ekstremt meget hands-on på alle de her ting. Selv om det ikke var der opfandt dem, var det på en mystisk måde ham der legemliggjorde innovationskraften."

2. Hvad kommer Steve Jobs død til at betyde for medieverdenen via Apples udvikling fremover?

"Det er det altså alt for tidligt at sige noget om. Spørgsmålet er i første række, hvad det kommer til at betyde for Apple selv. Vil de kunne køre videre på Steve's ånd, eller vil de miste fokus og fremdrift?
Hvis de begynder at slingre, vil Apples meget selvsikre take-it-or-leave-it approach måske og blive mere spiseligt. Mindre censur over for side 9-piger, mindre gebyrer for salg af medieindhold gennem app stores mv - hvor de jo i dag tager 30 pct. Omvendt virkede Steve Jobs på mange måder som et gammeldags medie-menneske, en æstetiker, der havde et blødt punkt for lækre magasiner og rigtige aviser. Så det er også en slags medie-ambassadør, der er død."

3. Hvad har været Steve Jobs vigtigste nyskabelse i forhold til medieverdenen?

"Det er ret enkelt: Steve Jobs var den ene mand der om nogen har gjort IT til en medieplatform. Før Steve Jobs var noget med hulkort og kryptiske kommandoer - et teknisk redskab, som kun hard core nørder kunne nærme sig. Efter Steve Jobs er det musik, film, magasiner, farver og følelser, lige til at bruge der, hvor du vil have det. Lækkert, nemt, naturligt og fuldt af oplevelser. Det er selvføliglig ikke Steve Jobs fortjeneste alene. Men han er om nogen den enkeltperson, der har den største del af æren."

4. Ser du tegn på, at den nye Apple-ledelse vil opbløde forholdet til mediebranchen?

"Ikke nogen der har noget med Steve Jobs død at gøre. Men ellers synes jeg, både den nye Newsstand i det nye Ipad/Iphone styresystem og deres reviderede regler for salg af medie-indhold er tegn på, at forholdet ikke er hugget i sten, men er til en eller anden grad af forhandling."

Pernille Tranberg, redaktionel udviklingschef, Berlingske Media:

Hvad kommer Steve Jobs død til at betyde for mediebranchen?

"Ikke det store på kort sigt. Andet end en masse dækning af guruen i dag og i morgen. På lang sigt håber jeg, at Apple holder kadencen med at udvikle produkter og services, der hjælper udbydere af digitalt indhold med forretningsmodeller."

Hvilken Steve Jobs-drevet nyskabelse har haft størst betydning for medieverdenen?

"Ipad'en - fordi der er større mulighed for at tjene penge på originalt indhold end via smartphone."

Ser du tegn på, at den nye Apple-ledelse vil give en opblødning i Apples anstrengte forhold til mediebranchen?

"Nej, tror at den lukkede kommercielle linje bliver fastholdt. Apple er en forretning. Men Apple hjælper også - mere end fx Google og Facebook - mediebranchen og også musik-og filmbranchen med en forretningsmodel, hvor man nemt kan tage betaling for sine ydelser og få dem markedsført."

Christiane Vejlø, selvstændig rådgiver i firmaet but-why.dk:

Hvor stor betydning vurderer du, at Steve Jobs har haft for Apple?

"Uden Steve Jobs var der ingen Apple. Han grundlagde virksomheden, blev fyret men reddede den senere fra konkurs ved at lægge stilen om fra den tidligere ledelse. Han er hjernen bag visionen om produkter som forener funktionalitet med brugervenlighed og lækkert design. Steve Jobs gjorde det grundlæggende cool at være nørd. Og mindre nørdet at være cool."

Hvad kommer Steve Jobs død til at betyde for medieverdenen via Apples udvikling fremover?

"Steve Jobs er en af den slags idémennesker som vi kun ser meget sjældent. Hans død er et stort tab for teknologibranchen, men hans liv og tanker har samtidig inspireret så mange, at jeg synes det er vigtigere at se på hvad hans liv og virke har betydet end hvad hans død vil komme til at betyde."

Hvad har været Steve Jobs vigtigste nyskabelse i forhold til medieverdenen?

"Steve Jobs har med Apple gjort medieindhold bærbart. Med iPhones og iPads kan vi tage medieindhold med os og bruge det, når vi har lyst og på vores egne betingelser. Det har været med til at øge brugerens magt og influeret den mediestrategi (kloge) mediehuse nu lægger for fremtiden."

Ser du tegn på, at den nye Apple-ledelse vil opbløde forholdet til mediebranchen?

"Der er endnu ikke tegn på at den nye Apple ledelse vil gå i et andet spor end det Steve Jobs har skabt de seneste år. Men ledelsen er nok igang med at indstille sig på, at det lukkede system der har været så kendetegnende for Apple ikke kan vare evigt, efterhånden som browserbaseret indhold fra det frie internet i de næste par år kommer til at supplere og erstatte apps fra app stores."

David Beckman, adm. direktør for New Media Consulting ApS:

Hvor stor betydning vurderer du, at Steve Jobs har haft for Apple?

"Hvis du googler ’3 æbler der ændrede verden’, og dit navn kommer i familie med Paradisets have og Newton, så ved du, hvad du har opnået. Fælles for æblerne står i virkeligheden ’Think different’. Så hermed en øjenåbner til medievirksomhederne – få nu gang i innovationen!"

Hvad kommer Steve Jobs død til at betyde for medieverdenen via Apples udvikling fremover?

"Vi ser allerede nu stor modstand mod Apple monopolet. Aviser, magasiner m.fl. laver nationale fælles kiosker og bypasser Apple’s monopol på den måde. Jeg tror ikke, Steves død vil ændre den modstand. Jeg håber derimod, hans død vil inspirere til en mere visionær tankegang i den etablerede medieverden."

Hvad har været Steve Jobs vigtigste nyskabelse i forhold til medieverdenen?

"Jeg husker fra hans bog, at han nævner følgende. ”Jeg gik ned ad 5. Avenue og så lige pludselig alle rende rundt med små hvide høretelefoner, der gik det op for mig…” Kort sagt har han i min optik ændret vores vaner ’on the go’. Det er blevet lettere at tilgå data i form af musik, film og telefoni."

Ser du tegn på, at den nye Apple-ledelse vil opbløde forholdet til mediebranchen?

"Overhovedet ikke, men lige nu er medieopstanden mod Apple’s Itunes tiltagende. Man må derfor næsten formode, at Apple fremover vil tilbyde bedre vilkår for medieverdenen, hvis ikke de vil miste momentum. Omvendt er det måske for sent, og så er det store million-dollar-spørgsmål. Vil Apple endnu engang være i stand til at revolutionere verden, eller døde innovationen med Steve?"

- TBH
- LR

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs