Anmeldelse: Børsen rammer forbi på Ipad

Et kluntet eksperiment i en ny genre... Sådan kalder anmelder Jon Lund, Børsens stort anlagte lancering på Ipad, der gik i luften i fredags.
Jon Lund

 

 

Anmeldelsen er skrevet af new media konsulent og rådgiver, Jon Lund.
 

“Alting er forandret. Intet er forandret.”

Det var det tunge retoriske skyts Børsens chefredaktør, Anders Krab-Johansen, kørte frem, da han fredag på lederplads introducerede Børsens nye Ipad-app. Og det var ikke første gang Børsen slog på tromme for Ipad. Allerede i november spåede den tidligere Børsen-general Leif Beck Fallesen, at “Ipad kan være med til at gøre Børsen til et ægte socialt medie”. Det skete i kølvandet på offentliggørelsen af en über-cool video af Bonnier-koncernens (som Børsen hører under) nyheds-iPad-publicerings-koncept, News+.

Det var derfor med spænding jeg hentede Børsen-app’en. Hvordan er den? Lever den op til forventningerne? Er alting virkeligt forandret?

Svaret er, desværre, nej. Ligesom Berlingske Business og Illustreret Videnskab før dem fremstår Børsen på iPad som et kluntet eksperiment i en ny genre; en ubehjælpelig sammenblanding af forskellige medieelementer, en kun sporadisk god udnyttelse af Ipad’ens mange muligheder og et totalt fravær af den sociale strøm, som ville have kunnet give Børsen appel til moderne medieforbrugere. I hvert fald hvis førsteudgaven fra fredag den 11. står til troende.


Adskilte dele
Børsens daglige Ipad-udgave falder i to alt for adskilte dele. Én del, der gengiver (dele af) den trykte avis. Og én med løbende opdateret indhold. Og så en forside.

Før forsiden kommer der dog en anden side op, når du åbner Børsen på Ipad. Her bliver du spurgt, hvilken udgave du vil læse. Er det fredagsavisen eller en tidligere udgave? Spørgsmålet er rigtigt godt, hvis du ikke er abonnent, men køber i løssalg. Så skal du selvfølgelig kunne vælge, hvilken avis du vil investere i. Som abonnent er denne kiosk-indgang overflødig. Det er selve nyhedsforsiden, du vil ind til - kiosk-indgangen er en omvej, som du helst ikke skulle tvinges igennem. En lille ting, måske, men dog et tegn på at Børsen ikke er krystalklar i sit koncept: Hos rigtige nyhedstjenester er det redaktøren der bestemme over forsiden. Ikke bladsalgsafdelingen.


Prioriteret forsiden uden spræl
Forsiden (se foto herunder) på Børsens app ligner i layoutet mere en hjemmeside end en avis. Layoutet er styret af en standard-skabelon med en tophistorie med et tilhørende billede, der ser ud til altid at have samme dimensioner og placering og ca. fem andre forsidehistorier. Det giver på form-siden ikke avisen de store muligheder for at kommunikere sine historier i andet end ord, hvilket jo ellers er blandt trykte avisers traditionelle styrker: den visuelle forside. Og det er ærgerligt, fordi det også er et af de steder IpPad ellers tit brillerer.



Forsiden på Børsen Ipad. Morgen-versionen på premieredagen fredag den 11. marts 2011.


En af de andre traditionelle print-dyder har Børsen dog taget med til Ipad: I modsætning til på nettet bliver selve forsiden ikke løbende opdateret. Nej, Børsen fryser det meste af forsiden - ikke en gang i døgnet som på print, men fire gange i døgnet: kl. 6, 12, 17 og 22. Og det er rigtigt godt! Budskabet til dig som læser er nemlig, at historierne faktisk er vigtige og ikke kun et resultat af nettets evigt stressende nyhedspuls, der hele tiden kræver nyt på toppen (samtidigt med at en “sidste nyt”-spalte faktisk giver dig den rå nyhedsstrøm, hvis det er den, du er interesseret i). Det er den form for nyhedsprioritering som skal til på en Ipad, som du typisk bruger, når du har et par minutter i lean-back-mode og vil have lidt overblik.

Hvis det kun var for disse to ting, layout og prioritering, ville forsiden alt i alt bestå: indholdet og tilgængeligeheden er trods alt vigtigere end lay-out’et. Men desværre er der flere mislyde på forsiden, mere derom senere.

Flot Ipad-version af printavisen
Fra Ipad-forsiden kommer du, når du bladrer, automatisk frem til... en ny forside. Nemlig forsiden af dagens trykte Børsen.

I sig selv er denne forside fin. Det er umiskendeligt den trykte avis, men samtidigt er den nænsomt tilpasset den noget mindre Ipad-skærm.

Forsiden af Børsen som vi kender den på print er nænsomt tilpasset iPad-skærmen, der er ca. halvt så høj som Børsens tabloid-format.

 

Det er ikke kun forsiden, layout’erne har kælet for. Alle artiklerne fra papiravisen er blevet om-layoutet til at passe til det nye format på en måde, så du er ikke i tvivl om, at det er det trykte Børsen, artiklerne stammer fra, og så de samtidigt er lette at læse på skærmen. Illustrationer og grafikker er også håndbåret ind i Ipad’en fra avispapiret. Det giver en følelse af, at redaktionen sætter pris på indholdet og giver en god læseoplevelse.

Opslaget med “Torm synker dybere end forventet”, der handler om at det danske rederi Torm kom ud af 2010 med et skuffende stort underskud, er et godt eksempel: Notespalten og annoncer (og artiklen “Lyskoncern styrer mod overskud...” !) i printavisen er smidt helt ud af Ipad-versionen, der bevarer hovedhistorien og bihistorien om Torm i en læsevenlig helhed. Det bærende billede har god tyngde på Ipad’en også, grafikken/faktaboksen pænt sat ind.

Opslag med artikler om Torm på print.

 


Torm-opslaget omformet til iPad. Startskærmen viser til og med billedet.

 

Blottet for digitalt overskud
Særligt grafikken/faktaboksen i Torm-artiklen viser dog også en af Børsens begrænsninger på Ipad: den er, som alle andre grafikker, lagt pænt ind - men der er ikke er gjort noget som helst ekstra ud af den.

Det er en mangel, fordi sådanne grafikker nærmest tigger og beder om at blive gjort interaktive, at kunne trykkes på, så de folder sig ud og får lov til at fortælle mere. Men den slags er der ikke noget af hos Børsen. Der er heller ingen videoer eller andre former for digitalt value-add i print-artiklerne, ligesom du heller ikke kan se hvad andre læsere måtte mene om artiklen, for der er ingen “I like”-knapper, kommentar-felter eller “tweet this”-funktioner. Det betyder, at artiklerne i bedste fald bliver næsten lige så gode at læse på Ipad som på print. Men aldrig bedre eller positivt anderledes.

Tillæg, noter og artikler forsvundet
Det er ikke hele print-udgaven af Børsen, du kan finde på Ipad. Faktisk er det kun første sektion. Det er selvfølgelig udmærket, men også lidt tamt: for hvor er tillæggene? I fredagsudgaven af Børsen på print får du de tre magasiner 'Børsen Weekend', 'Executive' og 'Privat-bolig' med oplevelsesstof, flotte billeder og reportager. Tillæg, som alle egner sig rigtigt godt til aften-kigning i sofaen med Ipad'en. Men de er der altså ikke.

Det er heller ikke hele første sektion, du finder på Ipad’en. Som i Torm-opslaget ovenfor er næsten alle note-spalter skåret ud. På sin vis OK, fordi det giver mere fylde til de rigtige artikler. Men også lidt uheldigt, fordi Ipad-udgaven er lagt an på, at man aftenen før læser morgendagens avis. Og uden notestoffet, som ofte har fin informationsværdi i Børsen, risikerer du at gå på arbejde uden at være rigtigt klædt på. I hvert fald kan man som læser blive bange for at netop din eller konkurrentens virksomhed kan være nævnt i en af de noter, du ikke fik serveret på Ipad’en.

Hvad værre er: fem, seks rigtige førstesektions artikler mangler også i Ipad-udgaven. F.eks. “Lys-koncern styrer mod overskud efter tab” som på print delte opslag med Torm-historien. Print-læserne fik også f.eks. artikler om at “EU-pres på udlændingepolitik skal granskes”, og at Ellen Trane var “Ny frontfigur for V”. Men ikke Ipad-læserne. Igen er det kritisk fordi det underminerer avisens primære value propositon: ro i maven. Det er vigtigt at parallelle print- og Ipad-udgaver er helt klare på, hvor de evt. måtte afvige. Det er kontrakten mellem læser og avis, der er på spil.

Vakkelvorn kontrakt
Den vakkelvorne kontrakt mellem læser og avis er desværre endnu større et andet og langt vigtigere sted i Børsens på Ipad: på forsiden. Det er simpelthen ikke klart, hvor historierne på forsiden kommer fra, og efter hvilke kriterier de er udvalgt. Er det virkeligt de bedste, mest væsentlige og relevante erhvervshistorier, der pryder app’ens startside?

Tvivlen opstår, fordi du, når du klikker på forsidens historier kommer over i app’ens “live-indholds”-del. Også selvom det er historier, som stammer fra print-udgaven. Fredag formiddag var det netop Torm-historien, som jo var fint omplantet fra avis til Ipad, der var helt i top. Men når man klikkede på historien på forsiden var det ikke den flot lay-outede historie, der kom frem. Derimod åbnede der sig et nyt lag ovenpå forsiden, med en standard-grim og afkortet version af nyheden.


”Torm synker dybere”-historien som forsiden henviser til. Kort-version i skrabet lay-out.


Det ser ikke ud til at være en fejl, men ligner et bevidst valg: Børsen linker ikke mellem sin print-del og live-indholds-del; det er to seperate universer, og forsiden er den del af det sidste og skubber effektivt print-udgaven i baggrunden som en slags arkiv med egen indgang. Samtidig har Børsen valgt at lægge print-udgaven i bladre-forlængelse af forsiden, mens live indholds-delen altså åbnes i et seperat lag, hvilket jo ellers antyder det modsatte: at live indholds-delen er det påklistrede lag og print-indholdet det primære. Det er simpelthen noget juks, der ikke er til at finde rundt i, og som gør læseren grundlæggende usikker på, hvad det egentligt er for et indhold, Børsen serverer for ham.

Rodet og grim live indholdsdel
Live indholdsdelen af Børsen er heller ikke nær så elegant som print-delen. Ikke bare er historierne layout’et i standard-skabeloner, der får dem alle sammen til at se ens ud - det er også en kunst overhovedet at finde rundt i live-indholdet.

I print-delen er der nemlig fine navigations-instrumenter. Med et enkelt prik kan du få thumbnails af alle sider frem, så du let kan overskue hele indholdet og gå i dybden med de mest interessante sider. Endda på tre forskellige måder, præcis som de bedste nyheds- og magasin-apps på markedet derude.

Det kan du ikke i live-delen. Her er navigationsprincipperne helt uigennemskuelige - en side er en slags indholdsfortegnelse på listeform, på en anden ligger underområder som faneblade, på en tredje ligger historierne ude i højrespalten med små billeder, så du skal scrolle ned for at finde ud af, hvad Børsen har at byde på, mens de på en fjerde ligger vandret. Stort set umuligt at finde rundt i. Suk.

Pauvre finanstal
Et af de helt oplagte steder, en Ipad-udgivelse kan gøre noget ekstra for Børsen-læserne, er på kurs-listeområdet. Både fordi du på en Ipad kan give helt opdaterede børstal., og fordi en iPad er eminent til at vise grafer, udviklinger og tendenser på en superflot og intuitiv måde. Hos Børsen er papiravisens seks en halv siders listestof da også hevet ud af print-delen og over i live-delen.

Men i stedet for flotte grafer og dybde i tallene, har Børsen valgt at bringe en fuldstændig traditionel og meget lang tabel, hvor de danske aktier er ordnet alfabetisk. For at finde f.eks. Torm-aktien, skal du scrolle og scanne igennem otte sider før den senest noterede Torm-kurs kommer frem på skærmen til dig.

Samtidig er det kun aktiekurserne Børsen har hevet over. Det er kun ca. en fjerdedel af de tal, du kan læse i avisen. Investeringsforeninger, obligationer m.m. er udeladt.

Aktiekurserne er gemt inden i live-delens labyrintisk opbyggede struktur. D.v.s. de står også på forsiden. Her løber de tyve største i et lysbånd oppe i toppen. Du kan ikke klikke på dem, og hvis det er Pandora eller Tryg-aktien, du er interesseret i, må du pænt vente et minuts tid, til de foregående er kommet af banen.

Det er simpelthen for dårligt.

Video som interaktivitet
Et af Børsens slagnumre i live-delen er video. Både i form af ekstra-elementer til skrevne historier og i form af to daglige erhvervsnyheds-udsendelser á 10-15 minuttes varighed. Og det er grundlæggende helt rigtigt af Børsen at tænke i video til et multimedie-device som Ipad. I anmeldelserne af premiere-film 'Tamara Drewe' og 'The adjustement bureau' fungerer videoerne - med hver en scene fra den pågældende film - rigtigt godt og giver den gode don’t tell it, show it-oplevelse.

I Børsens kernestof er videoerne selvsagt mindre underholdende, og jeg har lidt tvivl om, hvor stort potentiale der er i området. En (helt tredje udgave!) af historien om Torm, der dykker (her er det faktisk fuldtekst-versionen af printartiklen, der bare er lagt over i den mere kedeligt layoutede live-indholds-afdeling) er suppleret med et video-interview med Torms direktør.

”Torm synker dybere”-historien, tredje version: nu med fuldtekst og video, men stadig i skrabet lay-out.

De 3:25 handler om to sidevinkler, som ikke er behandlet i den skrevne artikel, nemlig at direktøren ikke mener de høje oliepriser skader Torm ,og at nogen burde gøre noget ved piraterne i Somalia. Begge dele havde jeg foretrukket at læse i klartekst i stedet for at skulle høre det udlagt i direktør-jargon. Videoen giver mig alligevel noget: jeg fornemmer direktøren bedre, når han er på rullende kamera og bliver i stand til at tolke på hans personlige performance.

Første udgave af Børsens erhvervsnyheder på Ipad. Hvis du drejer Ipad’en for at se videoen i fuldskærm, sker der intet. Børsen på Ipad kan i det hele taget kun læses opretstående.


De to daglige erhvervsnyhedsudsendelser har et andet problem. De sendes live kl. 10 og 15, og så forventes jeg at sidde parat til at høre efter. Men det er jo ikke sådan, at Ipaden hele tiden ligger og kører Børsen i baggrunden på samme måde som TV 2 news f.eks. Så jeg måtte stille uret for at huske at se begge to - og det går jo ikke i praksis! Selvfølgelig kan du altid gå ind på Børsens Ipad og afspille sidste udsendelse. Men det er lidt kunstigt og uaktuelt at se tapede nyheder - hvis ikke det er fordi, der er et særligt indslag, der trækker.

En sidste ting, der er særligt irriterende, når der spilles video: Du kan ikke lægge skærmen ned og se den i fuldskærm. Børsen app’en kan nemlig kun vise indhold i “portrait” - modsat stort set alle andre apps - og det generer altså særligt ved video og billeder.

Totalt usocialt medie
Hvad Leif Bech Fallesen mere præcist havde i tankerne, da han i november lancerede tanken om Børsen på Ipad som ægte socialt medie, er ikke helt klart. Muligvis tænkte han på Bonnier-konceptets muligheder for, at læsere og journalister kunne føre en dialog inden i selve artiklerne. Muligvis på noget andet - måske havde han endda set årets Ipad-app sidste år, Flipboard, det sociale magasin, som næsten magisk laver kedelige websider om til lækre bladre-magasiner, og lader dine venner på sociale netværk stå for både udvælgelsen af indholdet og kommenteringen af det.

En ting er sikkert: Det er ikke ved at se på Børsens Ipad, du skal finde svaret. Den er nemlig fuldstændigt blottet for sociale elementer. Der er ingen mulighed for at se, hvilke historier dine medlæsere synes er gode. Eller læse deres evt. kommentarer. Der er heller ingen opfordringer til, at du som læser fortæller andre om dine læseoplevelser. Ingen værktøjer til dialog mellem læsere og journalister. Intet forsøg på at få læserne til at berige det redaktionelle produkt. Børsen på Ipad er et totalt usocialt medie.

Det er synd, for netop her, i krydsfeltet mellem læserfællesskabet og redaktionelle kvalitetsprodukter kan iPad’en noget ingen andre medier kan.

Ti gode råd

Børsen på Ipad har - i princippet - meget for sig. Rigtigt mange læsere har eller vil i løbet af kort tid anskaffe sig en Ipad. Og stoffet lægger op til, at du tager ti minutter ud til at danne dig et overblik. Ikke desto mindre har Børsen ramt forbi med dette deres første Ipad-skud. Som ren Ipad-udgave af avisen er app’en OK uden bestemt at være prangende. "Live-delen" fungerer basalt set ikke, selvom der er enkelte gode tiltag, som f.eks. videoerne. Sammenhængen mellem de to er håbløs.

Men det hele kan reddes. Her er ti råd til Børsen på Ipad version 2:

1. Drop kiosk-indgangen
Server forsiden og kræv betaling for at komme videre. Og lav en pæn knap til arkivet for mer-shopping. Det er det læserne vil have.
2. Lav forsiden om
Den skal være flottere og bindingen til “live-indhold” skal droppes. Men de frosne udgaver skal bevares. Så toner avisen rent flag og er klar i spyttet: Hér får du overblikket over de væsentlige erhvervsnyheder, der rør sig lige nu. Det giver værdi.
3. Drop adskillelsen mellem print og “live”
De gode historier er gode, lige meget hvor de startede med at stå. Bevar det pæne print-layout og den gode navigation. Det giver overblik og ro.
4. Skær i udgaver
Skær evt. de fire udgaver ned til to-tre stykker og læg evt. avisen ind som en helt seperat PDF-agtig størrelse, hvis der er for meget arbejde i det andet. Det sparer dyrebare ressourcer.
5. Husk landscape
Lav app’en så den både fungerer i portrait og landscape-mode, ikke som nu kun i portrait. Det er særligt træls, at billeder og videoer skal ses på tværs af skærmen, når nu det kunne være så flot i fuldskærm. Det er et must.
6. Lav børstal i verdensklasse
Lav børstallene rigtigt, rigtigt flotte. Når først I har sat det op - vedligeholder det sig selv med nye tal, så det kan ikke betale sig at spare. Det er et kerneområde.
7. Lav bedre grafik
Sæt kræfter af til at lave gode info-grafikker, der udnytter skærmen og indeholder langt større informationsdybder end, hvad er er muligt på print. Det giver ren digital merværdi.
8. Tilpas tv-ambitioner
Glem alt om at blive en ny TV-kanal. Men lav gerne relevante indslag til artikler, hvor det giver mening. Så bruger I ressourcerne klogt.
9. Inddrag læserne ...
Jeres læsere er unikke og ved enormt meget. Giv dem mulighederne for at lære af hinanden og komme med input. Alt fra “mest læste” over “likes” til kommenterar bør sættes i værk. Det forædler jeres indhold. Gratis.
10. ... så meget som muligt
Gør det muligt at tale om jeres artikler med andre derude: læg korte versioner af alt på nettet (med store “Læs det hele på Ipad”-reklamer) og slå så meget på tromme som overhovedet muligt for, at de bliver delt på kryds og tværs. Sørg for, at artiklerne i Ipad’en afspejler aktiviteten. Det giver dynamik, læserfællesskab, øget loyalitet og nye abonnenter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også