Nyt digital-tv på agendaen i 2011

Tv-selskaber og tv-distributører bør allerede nu overveje, hvordan de kan udnytte en kommende overgang til DVB-T2, især Boxer TV får behov, lyder ekspertråd.
Per Fanefjord Laursen

Tv-markedets aktører bør arbejde sig henimod en overgang til den nye digitale standard DVB-T2, foreslår ekspert i mediedistribution.  

"DVB-T2 findes allerede, så det giver god mening for både distributører og tv-selskaber, at de tænker i mulighederne, som findes i en fordobling eller mere af kapaciteten i de otte muxer, som findes i Danmark," siger Claus Bülow Christensen, Senior Consultant, TomorrowsNextMediaConsultancy, der dermed støtter udtalelser på Mediawatch fra direktør Finn Søndergaard, Broadcast Service Danmark.

Der er flere forhold, der bør vække alle interessenters opmærksomhed, selv om det kan være svært at tænke i de baner kort tid efter det analoge sluk og overgangen til DVB-T, erkender Claus Bülow.

"Den stilstand, der har hersket på tv-distributionsområdet, er under alle omstændigheder forbi. Aktørerne må leve med, at gamle strukturer bliver presset af ny teknologi. Det gælder bredbånd, fiber, mobilen og ønsker om HD-kvalitet modtagelse, m.m. Tv-distributørerne skal alligevel forholde sig til forandringer, så de kan lige så godt inddrage et skifte til DVB-T2 som en af flere."

Tiden modnes i 2011
Claus Bülow tror politikerne og andre vil se nærmere på DVB-T2, når vi frem til 2011, hvor alle er klogere, og ideerne er modnet. Markedet vil især vide mere om, hvordan Boxer TV har udviklet sig, og hvorledes politikerne vil prioritere til eksempel Mux7. Samtidig med at seerne fortsat anskaffer sig fladskærme i stimer.

Der kan udtænkes flere scenarier, der sætter DVB-T2 på branchens agenda om et par år. Claus Bülow ser god mening i at få ét mux i gang med at sende i DVB-T2, som kunne foranledige en blød teknologisk overgang og bidrage til fornyet aktivitet.

"Hvis Boxer TV har problemer med at tiltrække kunder nok, kunne man forestille sig, at staten hjalp sin gatekeeper. Blandt andet ved at inddrage Mux7, sende det i DVB-T2, og dermed vinde en fordobling af kanaler eller mange HD kanaler," lyder et bud fra Claus Bülow, der tror, at Boxer for alvor kommer til at mangle HDTV-kanaler i sine pakker. Boxer får dermed behov for langt mere sendekapacitet.

"Men jeg kan da også forestille mig andre scenarier, hvor man udnytter en fordoblet kanalkapacitet i til eksempel Mux7. Det kunne være ved at tilbyde plads til helt ny ekstra gatekeeper eller DR."

Både Mux7 og Mux8 frigives til brug i 2012.

Nye kommercielle muligheder for tv
Tv-selskaberne kan i princippet læne sig lidt tilbage i den kommende tid efter en veloverstået overgang til digital tv.

"DR kan måske nok læne sig lidt tilbage med alle sine nye kanaler, men DVB-T2 er del af distributionsbilledet og bør interessere tv-stationerne. Distribution af tv er blevet en meget organisk størrelse med vækst, flere veje og tilbud, så det kan betale sig at tænke nyt," siger Claus Bülow, der forestiller sig, at flere kommercielle broadcastere kunne være interesseret i et eksperimentalt mux, der sender i DVB-T2.

Boxer: Det haster ikke
Boxer TV finder eksperternes overvejelser helt uaktuelle.

"Boxer har ingen planer om at overgå til T2 i Danmark. Alt andet er ren spekulation," siger adm. direktør Steen Ulf Jensen, Boxer TV.

Boxer TV-direktøren bl.a. henviser til, at direktør Finn Søndergaard fra BSD for nylig luftede ønsker om en overgang ud fra en ren teknisk synsvinkel.

"Men det er ikke en teknisk eller politisk beslutning, og det er slet ikke BSD's beslutning. BSD er teknisk underleverandør til Boxer og leverer de løsninger, Boxer beder dem om. Det er en forretningsmæssig beslutning, som Boxer alene træffer for sine mux. Man skal huske på, at mange lige er konverteret op til mpeg4, og det giver ikke mening, at de skal konvertere op igen inden for den nærmeste årrække."

Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby oplyser, at man afventer DVB-T2 udviklingen, men følger den og også hører input fra alle aktører, også dem, der selv ser en interesse i at fremme DVB-T2.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også