Westergård: Luk flere DR-sites

Fint at DR lukker 98 kommunale sites, men DR skal gå skridtet videre og opgive deres regionale sites, mener chefredaktør på Fyens Stiftstidende, Per Westergård.
Per Fanefjord Laursen,Tine Brødegaard Hansen

"Jeg forstår ikke, hvorfor DR ikke tager det fulde skridt og afvikler hele det regionale område på nettet. Det er en meget symbolsk gestus," siger Per Westergård som reaktion på nyheden om, at DR lukker 98 kommunale sites efter heftigt lobbyarbejde fra Danske Dagblade og Danske Specialmedier.

Lukningen sker for at fokusere DR's ressourcer, men er også påvirket af brancheforeningens klagesang om, at DR's net-aktiviteter hæmmer deres muligheder for at tiltrække trafik og tjene penge på kommercielt net-indhold, siger generaldirektør Kenneth Plummer til Jyllands-Posten.

Nu taler brancheforeningerne tilsyneladende ikke længere for døve øren og bliver også hørt af kulturminister Carina Christensen, der vil have DR i kortere snor.

Ikke brug for DR til at dække regioner
Alligevel er Per Westergård ikke imponeret af, at de 90 kommunale DR-sites lukker:

"Min vurdering er, at DR ikke er særligt betydningsfulde på nettet, når det gælder kommunale og regionale nyheder på Fyn. De er et tredje hjul efter os og TV 2 Fyn. Derfor er det underligt, at det er de kommunale sites, de lukker, for det er de mindst interessante."

Hvis DR's indsats på Fyn, når det gælder nettet er så ringe, hvorfor skal de så trække sig helt?

"Alt der trækker trafik væk fra de private sites er ikke godt og inderligt overflødigt, når vi andre i forvejen dækker stoffet bedre. DR skal lave indhold til danskerne som ikke kan tilvejebringes af andre. Derfor har de intet at gøre når det gælder den kommunale og regionale dækning," siger Per Westegård og tilføjer:

"Nettet er ungt og sårbart, så det er irriterende for os, at en statsinstitution der modtager tre mia. kr. om året gør det vanskeligere for os at drive forretning."

Per Westergård håber og tror, at lukningerne af DR's 90 kommunale sites, varsler nye tider for DR's net-strategi.

"Det er led i en bevægelse mod at nationale, statsfinansierede tv-stationer bliver tvunget tilbage til deres reelle public service-funktioner og væk fra kommercielle områder."

På et andet lokalt dagblad, avisen for det tyske mindretal, Der Nordschleswiger, er chefredaktør Siegfried Matlok tilfreds med DR-udmeldingen.

"Det er et skridt i den rigtige retning, men samtidig styrker DR folkestyret ved at være tilstede kommunalt, så jeg er delt. Men det er klart, at når DR lukker de kommunale sites, får vores site større opmærksomhed, og det er dejligt."

Delikat sag
Medieprofessor Frands Mortensen, Årshus Universitet, har i flere år har fulgt debatten om hvor meget public service-virksomheder bør brede sig. Den finder også sted på europæisk plan og i EU på højeste politiske niveau i Kommissionen.

Udfaldet af diskussionerne får stor betydning for public service-mediernes fremtid i Danmark, mener Frands Mortensen.

"Sagen er meget delikat og den vil befinde sig helt fremme på den mediepolitiske dagsorden meget længe."

Frands Mortensen vil dog afvente DR's officielle begrundelser, før han kommentere videre på udviklingen, men han konstaterer, at DR under den nuværende ledelse allerede har bøjet nakken meget, bl.a. ved uden kny at acceptere en nedskæring på 900 mio. kr. over tre år og samtidigt hævde, at DR kunne opfylde public service-forpligtelserne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også