OMD: Web-tv skal ned i pris

Web-tv rummer et enormt uudnyttet annoncepotentiale, men urealistisk prissætning og dårlig udnyttelse af mediet bremser udviklingen, mener OMD.
Per Fanefjord Laursen,Marie Fugl

Trods mørke skyer over annoncemarkedet spåede OMD director Peter Loell vækst i annoncer på web-tv og andre online-aktiviteter i 2009, da han under digital-tv konferrencen i sidste uge gav sit syn på, hvordan web-tv mediet kan udvikle sig kommercielt.

Når annoncørerne satser på web-tv, skyldes det, at de ser gode muligheder, som endnu ikke er realiseret, mener Peter Loell.

"Web-tv er helt klart ikke noget guldæg endnu og kommer heller ikke til at blive det det næste stykke tid. Vi tillægger det en mængde af gode egenskaber, som mediet i virkeligheden slet ikke er i stand til at levere endnu," siger Peter Loell.

Pris som almindelig tv er ok
OMD retter en kritik af prissætningen for web-tv annoncering med et eksempel på, hvorfor den kommercielle udvikling af web-tv ikke går hurtigere:

En netto CPM (kontaktpris for 1000 eksponeringer/seere) for web-tv reklamevisning typisk koster ifølge Peter Loell omkring 100-130 kr. Det er 2-3 gange højere end "normalt" tv. En netto CPM for bannerannoncering koster omkring 15-25 kr. ifølge OMD (der her regner med prisen for at nå den meget brede målgruppe).

"En fornuftig pris for web-tv ligger omkring broadcast CPM, men hvis man kan integrere sit brand i kommunikationen, så må det godt være dyrere," siger Peter Loell, der gerne ser flere kreative annonceløsninger.

Ingen foventer tv-reklame online
OMD anerkender samtidig, at der ligger en reel udfordring i, at brugere ikke er vant til reklamer, når de ser video online.

Over 20 procent af de adspurgte i en dugfrisk analyse fra OMD siger, at reklamerne før, under og efter de små klip på nettet er værre end reklamerne på tv. Kun tre procent synes bedre om dem end almindelige reklamer.

"I den oprindelige udformning havde hverken YouTube eller lignende medier reklamer. Så pludselig begynder der at dukke noget op, og det synes forbrugerne er irriterende. ’Man ser nok reklamer i tv’ er den en af de adspurgte, der siger," siger Peter Loell.

"Det skyldtes især, at ’de er der hele tiden’. Det er irriterende, at du som forbruger ikke ved, hvad det er for en type reklamer, du støder ind i. Det betyder, at man som bruger er i gang med et eller andet, så bliver man pludselig afbrudt, fordi der er en reklame, der skal proppes ind. En typisk analysekommentar er: 'Man forventer dem ikke, og de spilder ens tid’," forklarer Peter Loell.

Ud over en urealistisk prissætning mener bureauet, at branchen slet ikke udnytter, at der er en returvej, og at de fleste web-tv "playere" ikke er tilpasset annoncørernes behov. Desuden peges på, at der ikke findes fælles annonceformater, hvilket brancheforeningen FDIM dog arbejder på at få løst i nær fremtid.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også