Delte meninger om gratis software

Open source-netværk giver nyt liv til netavisen, mener de på Information. Politikens digitale mediechef frygter at det flytter fokus fra indhold til systemudvikling.
Tine Brødegaard Hansen
Open source-netværk giver nyt liv til netavisen, mener de på Information. Politikens digitale mediechef frygter at det flytter fokus fra indhold til systemudvikling.

"Det Berlingske Officin er bare en blandt mange der også interesserer sig for open source systemet drupal til organisation af websites. Deres aok.dk er et test site, der skal giver koncernen erfaringer med at bruge drupal," siger Nikolai Thyssen, Informations redaktør for nye medier.

Han tilføjer, at aviserne har forsømt brugervenligheden. Politiken og Berlingske Tidendes sites loader for eksempel alt for langsomt.

"En avishjemmeside skal ikke halte af sted, brugerne skal opleve at det fungerer."

Nikolai Thyssen oplever en sand strøm af delegationer fra mediehuse, folketingsgrupper og andre, der vil høre om Informations erfaringer med at droppe de dyre licenser og i stedet anvende drupal, som er gratis og i konstant udvikling fra de mange globale brugere, der udveksler erfaringer.

"Medierne er nået til tredje fase af deres brug af internettet, det er open source. Hvor god en licens man end har købt, er et proprietært system mere lukket og tungt. Det kan ikke konkurrere med drupals 15.000 brugere der udvikler teknologien fra den underbetalte freelancer i Indien til nørden i Silicon Valley," siger Nikolai Thyssen.

Michael Arrebo, Politikens digitale mediechef, stiller sig mere skeptisk:

"På nuværende tidspunkt gør vi os ikke overvejelser om at skifte til drupal, det er ikke mere end to år siden, at vi skiftede til systemet Escenic, som også Jyllands-Posten, Ekstra Bladet samt en lang række andre internationale medier benytter."

Ikke desto mindre kan han godt se pointen i open source tankegangen.

"Det kan jeg sagtens se fordelen i, men vi valgte det andet system på baggrund af, at teknisk udvikling ikke er vores force. Vi fokuserer på indhold og har derfor et standardsystem. Men vi kan udvikle systemet med de andre partnere, selvom det ikke går lige så hurtigt. Til gengæld har vi ikke det store ansvar for drift og udvikling der følger med open source netværket. Vi får automatiske opgraderinger på baggrund af de ønsker som vi og de andre medier giver udtryk for."

Men Nikolai Thyssen vil hellere bevare kontrollen over teknologien end at købe sig til en licens:

"En licens koster typisk 800.000 kr. Hvad vil du så helst, bruge penge på en halvdårlig virksomhed i Aalborg der kan stå for udvikling og programmering, eller bevare innovationen i egen virksomhed? Vi har en programmør ansat, der kan reagere på de ideer vi får. Derfor lægger vi ikke planer, som vi ikke kan indfri," siger Nikolai Thyssen.

Det vigtigste er, ifølge ham, at det ikke er nok at aviser lader sig inspirere af andre aviser.

"Udviklingen på internettet kommer ti år for sent til aviserne. De tager deres forestillinger om den gamle trykte avis og lægger på nette. Det gælder om at involvere dem, der er født og opvokset på nettet, sådan som drupal-samarbejdet gør."

Michael Arrebo kan sagtens se fordelene i drupal-samarbejdet, og syntes det er spændende, men fastholder "vi vil ikke være systemudviklere".

Læs mere på The Open Source Newspapers site

Andre drupal-sites:

TV 2 Sport, tyske Die Welt, amerikanske The New York Observer, britiske MTV og store internetmagasiner som Fast Company.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også