Jobindex-direktør: Google har ikke respekteret vores rettigheder

Retten skal tage stilling til, om Google har overtrådt loven ved at dele Jobindex’ annoncer uden tilladelse.
Jobindex har lagt sag an mod Google. Den centrale tvist er påstanden om, at Google bryder ophavsretten og markedsføringsloven ved at gøre jobannoncer fra Jobindex tilgængelige på tjenesten Google for Jobs uden tilladelse. | Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix
Jobindex har lagt sag an mod Google. Den centrale tvist er påstanden om, at Google bryder ophavsretten og markedsføringsloven ved at gøre jobannoncer fra Jobindex tilgængelige på tjenesten Google for Jobs uden tilladelse. | Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix
af ritzau

Det er Googles ansvar, at copyrightlovgivningen overholdes i en sag om muligt ulovligt kopierede jobannoncer.

Det mener Jobindex-direktør Kaare Danielsen.

Jobportalen har lagt sag an mod Google. Den centrale tvist er påstanden om, at Google bryder ophavsretten og markedsføringsloven ved at gøre jobannoncer fra Jobindex tilgængelige på tjenesten Google for Jobs uden tilladelse.

”Ligesom hvis man sælger kopivarer, har man et ansvar for, at man ikke bare kan sige, at man købte det fra nogle andre,” siger Kaare Danielsen i Sø- og Handelsretten.

”Google har ikke respekteret vores copyright. Vi har lavet det her i 28 år, uden at der har været problemer, lige indtil Google kommer og ikke vil respektere det.”

Stemningen er formel, men venlig i Sø- og Handelsretten, hvor sagen onsdag er begyndt.

Det er en teknisk sag, der beror sig på både algoritmer og avancerede it-systemer, og som tæller mange hundrede sider med bilag.

Derfor behandles sagen også af sagkyndige dommere.

Det er brancheorganisationen Danske Medier, der på vegne af Jobindex har sagsøgt Google med krav om kompensation på fem millioner kroner for tabt indtjening.

I retten bliver der gennemgået en række jobannoncer, som Jobindex mener er blevet ulovligt kopieret.

Et eksempel er en annonce fra Jobindex, der er blevet kopieret af en tredjepart med domæne i Afrika, hvorefter den er havnet på Google for Jobs.

Googles politiske chef i Norden, Christine Sørensen, ser på anklagen med rynkede bryn og synes, at den er ”uden for skiven”.

Hun forstår godt frustrationen over en tredjepart, der uærligt stjæler indhold, siger hun i retten.

Men Christine Sørensen henviser til, at hvis annoncerne var blevet anmeldt enkeltvis, ville Google kunne reagere på dem og fjerne dem.

”Det er en beskyldning, vi ikke har haft mulighed for at gøre noget ved,” siger hun i retten.

Jobindex henvendte sig dog til den politiske chef med hensyn til annoncernes rettigheder i slutningen af 2022. Hun sendte henvendelsen videre til sit juridiske team, fortæller hun.

Derfor ved hun heller ikke, om Google har gjort noget for at finde ud af, hvor annoncerne stammer fra, og hvem der har rettighederne, lyder det.

Retssagen er ikke kun vigtig for Jobindex, men den er også principiel og betydningsfuld for de danske medier generelt, lyder det fra chefjurist Danske i Medier, Holger Rosendal.

”Vi vil gerne beskytte vores medlemmers interesse. Sagen har stor betydning, hvis det viser sig, at man bare kan kopiere indhold. Også for mediernes redaktionelle indhold,” siger han i retten.

Sagen behandles onsdag og torsdag i Sø- og Handelsretten, men der ventes først dom i sagen senere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også