MediaWatch

Google taber sag ved domstol og står til milliardbøde

I en sag om misbrug af markedsposition har EU-Domstolen fastholdt bøde til Google på 18 mia. kr.

Foto: Stephanie Lecocq/AFP/Ritzau Scanpix

Google taber en sag ved EU-Domstolen, der opretholder bøde på 18 mia. kr. En bøde, som den amerikanske gigant blev tildelt i 2017.

Det fremgår af en afgørelse fra EU-Domstolen onsdag.

Sagen udspringer af en afgørelse fra 2017, hvor EU-Kommissionen tildelte Google en bøde på 18 milliarder kroner for at misbruge sin dominans på markedet for søgninger på nettet.

Google har været uenig i afgørelsen. Det er klagen, som EU-Domstolen har skullet tage stilling til og onsdag har afgjort.

Google fik bøden for misbrug af sin dominans i Danmark og 12 andre europæiske lande til at vise brugerne hen til sine egne sider frem for til konkurrenternes.

I det konkrete tilfælde er brugerne i højere grad endt hos Googles prissammenligningstjeneste - Google Shopping - frem for konkurrenternes.

Det skete, ifølge kommissionen, selv om det måske ikke har været det mest relevante søgeresultat.

EU-Domstolen skriver i afgørelsen, at det ikke i sig selv er grundlag for at kritisere en virksomhed, der har en dominerende position på et marked - heller ikke selv om det er i Googles størrelsesorden.

Ifølge domstolens afgørelse har Google ikke holdt sig inden for skiven, fordi Google har favoriseret sin egen tjeneste i forhold til visning og placering i søgeresultaterne, mens konkurrenternes tjenester er blevet placeret ved hjælp af algoritmer.

"Google favoriserer sin egen prissammenligningstjeneste over konkurrenternes tjenester i stedet for et bedre resultat i forhold til et andet resultat," skriver domstolen.

Domstolen erklærer sig i afgørelsen enig med EU-Kommissionen i, at Googles ageren har hæmmet konkurrencen.

Har ændret praksis

Google oplyser i en skriftlig kommentar, at selskabet allerede efter kommissionens afgørelser ændrede praksis.

"Google vil læse dommen grundigt. Men allerede tilbage i 2017 foretog vi de nødvendige ændringer for at overholde Europa-Kommissionens beslutning. Vores tilgang har fungeret godt i mere end tre år og genereret milliarder af klik for mere end 700 sammenligningstjenester," skriver Google.

Google har mulighed for at appellere dommen, hvis det sker i løbet af to måneder og ti dage.

Bøden på 18 mia. kr. er den første af tre, som kommissionen har udstukket de seneste år. Alle i sager om, at Google har misbrugt sin position.

Google fik i 2018 en bøde på 32 mia. kr. for at have udnyttet sin position med det mobile styresystem Android.

Året senere fik Google en bøde på 11 mia. kr., fordi Google ifølge kommissionen har misbrugt sin position i forbindelse med forhandling af annoncer på nettet.

Google har appelleret begge bøder.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs