MediaWatch

Zuckerberg vil pege på Kina som internet-supermagt i høring

Den amerikanske kongres afholder onsdag en høring, hvor topcheferne fra Facebook, Apple, Google og Amazon skal svare på spørgsmål om deres markedsdominans og mulige konkurrenceforvridende ageren.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/RITZAU SCANPIX

Facebooks administrerende direktør, Mark Zuckerberg, vil under en kongreshøring onsdag forsvare sit selskab.

Det vil ske med argumenter om, at det sociale medie står over for hård konkurrence, ligesom at Zuckerberg vil pege på Kinas fremkomst som en internet-supermagt.

Det fremgår af Mark Zuckerbergs skriftlige vidneudsagn, der er offentliggjort tirsdag.

Zuckerberg vil således minde politikerne om den konkurrencedygtige trussel, som amerikanske tech-virksomheder oplever fra Kina. Ifølge Zuckerberg er kineserne ved at bygge "deres egen version af internettet med fokus på meget anderledes idéer".

"Og de eksporterer deres vision til andre lande, står der i vidneudsagnet."

Vil opfordre til regulering

Under kongreshøringen vil Zuckerberg også anerkende bekymringer over den størrelse og magt, som Facebook og andre internetgiganter har.

Han vil i samme ombæring gentage sin opfordring til den amerikanske regering om at regulere reglerne for internettet.

"Jeg vil opfordre til, at myndighederne indtager en mere aktiv rolle og regulerer og opdaterer reglerne for internettet, skriver han.

Zuckerberg skriver også, at Facebook blev succesfuldt "på den amerikanske facon ved at starte med ingenting og levere produkter, som folk finder værdifulde".

"Vi konkurrerer mod virksomheder, der er til stede under denne høring, samt mange andre, der sælger reklamer og forbinder folk. Vi konkurrerer også globalt. Blandt andet mod firmaer, der har adgang til markeder, som vi ikke befinder os i," står der i vidneudsagnet, som Zuckerberg vil læse op onsdag foran et panel af politikere.

Det sker som led i en undersøgelse af, hvordan Facebooks forretningspraksis og dataindsamling har skadet mindre konkurrenter.

Skal afgive forklaring

Også de administrerende direktører for Amazon, Google og Apple skal afgive forklaringer i Kongressen onsdag.

Her vil Amazons administrerende direktør, Jeff Bezos, blandt andet argumentere for, at Amazon kun sidder på en lille del af det samlede detailmarked, og at virksomheden konkurrerer mod store detailforhandlere såsom Walmart.

Bezos vil også påpege, at coronaviruspandemien har boostet e-handelsvirksomheder på tværs af spektret og ikke kun Amazon.

Det fremgår af rigmandens skriftlige vidneudsagn, der er offentliggjort tirsdag.

Ifølge Financial Times har høringen været under forberedelse i 18 måneder og vil munde ud i en rapport, som efter planen offentliggøres senere på året og kan danne grundlag for en lovmæssig regulering af "big tech".

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jysk Fynske dataværktøjer, coronaens ekko i regnskaber og et sommerbarometer, der fortsat svinger os igennem de lyse nætter. Kom med på en rundtur i ugens mediebegivenheder.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs