V frygter skred i mediestøtte-reform

Lovforslaget om reform af mediestøtten bliver først fremsat til efteråret. Det risikerer at forsinke processen, lyder kritikken fra Venstre.
MediaWatch

Medieordfører Ellen Trane Nørby (V) frygter, at mediestøtte-reformen kan skride igen. Reformen lægger op til en platformsneutral omfordeling af de omkring 350 mio. kr. dagbladene får i støtte til distribution.

Nu står det nemlig klart, at kulturministeriet først fremsætter lovforslaget om den nye mediestøtte til efteråret, og så frygter Ellen Trane Nørby, at reformen ikke kan nå at træde i kraft per 1. januar 2013. Det er ellers den deadline, som reformivrige dele af mediebranchen som internetmedierne og fagbladene har indstillet sig på.

“Lad os komme i gang med de mediestøtteforhandlinger og processen, så vi kan nå det til en ikraftrædelse den 1. januar 2013,” siger Ellen Trane Nørby til Mediawatch.

Kulturministeriet spreder usikkerhed
Hun mener, at kulturministeren eller ministeriet spreder usikkerhed om timingen i mediestøtte-processen, fordi lovændringen af mediestøtten ikke er del af lovprogrammet i foråret.

“Usikkerheden om timingen svækker mediebranchen og hele digitaliseringen,” tilføjer hun.

Også Christian Kierkegaard, direktør i Danske Specialmedier har tidligere givet udtryk for, at han gruer for, at mediestøttereformen, der potentielt kan komme hans medlemmer til gode, bliver forsinket, hvis lovforslaget ikke vedtages inden folketinget går på sommerferie.

Reform fra først i 2013 stadig en mulighed
Selvom lovforslaget først vedtages, når det nye folketingsår begynder i efteråret, kan reformen af mediestøtten dog stadig nå at blive effekturet fra 1. januar 2013, ifølge Mediawatch’ oplysninger. Det afhænger dog af, at de tre behandlinger lovforslaget skal igennem går glat.

Mediestøttereformen har været igennem en årelang proces, som både den gamle og den nye regering har været med til at trække i langdrag.

Indtil videre har den resulteret i to digre rapporter fra først Anker Brink Lund og siden Dyremose-udvalget, som blev nedsat af kulturminister Per Stig Møller i VK-regeringens tid. Dyremose-udvalget bestod af de fleste brancherepræsentanter med undtagelse af gratisaviserne og magasinerne.

Trods den nye og til dels den gamle regerings tilfredshed med udvalgets anbefalinger til, at støtten skal være platformsneutral, overraskede det kulturminister Uffe Elbæk (R) og de øvrige regeringspartier samt EL, at rapporten øger støtten til de to store dagbladskoncerner JP/Politikens Hus og Berlingske Media samt fjernede knap 29 mio. kr. fra gratisavisernes støtte.

Kulturministeren har nu sendt Dyremose-rapporten i høring frem til 2. januar, hvor gratisaviserne får mulighed for at tale deres sag endnu engang. 1. marts forventer Uffe Elbæk, at de politiske forhandlinger om mediestøtten er klar. Dermed kan det tilsyneladende være svært at nå at få lovforslaget behandlet inden sommerferien, og derfor er det udsat til efteråret.

- PFL

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også