Kierkegaard: “Det afgørende er ikke, hvem der ejer mediet”

Netmedier og fagblade i Danske Specialmedier står til en gevinst på mellem 20-25 mio. kr. med forslaget til ny mediestøtte, vurderer Christian Kierkegaard.
MediaWatch

Dagbladenes andel af den journalistiske fødekæde er faldet, og fagmediernes andel er steget, derfor er det kun fair, at de endelig får en bid af mediestøttekagen, lyder det fra Christian Kierkegaard, direktør i Danske Specialmedier med henvisning til den nye mediestøtterapport.

Hans medlemmer, der også rummer de fritstående netmedier som Avisen.dk og Altinget.dk, står til en støttegevinst på 20-25 mio. kr. i bedste fald, anslår han.

Hvor meget effekt får det reelt for fagmedierne?

“Det vil give et skub fremad og styrke redaktionerne på de medier, så de får ekstra arbejdskraft til at sætte gravergrupper i gang for eksempel. I det seneste år, hvor krisen har ramt vores medier hårdt, har man måttet skære en eller to medarbejdere væk, så man måske kun er tre, og det giver ikke overskud til den dybdeborende journalistik.”

Men selvom sidste punktum er sat i rapporten, er slaget ikke slut for Christian Kierkegaard. Mediestøtteudvalget kunne nemlig ikke blive enige om et fælles forslag til medieejerskabet. I den ene model er kun medier ejet af politiske partier og offentlige institutioner udelukket fra støtte, men i den anden medtages blandt andet brancheorganisationer, og så bliver døren smækket i for mange fagmedier.

“Vi ser et stort problem i, at nogle i Udvalget siger, at der skal være en ejerskabsbegrænsning, som betyder, at man ikke kan få støtte, selvom man laver indhold, der er interessant for en større kreds af danskere. Vi vil arbejde for, at det er det redaktionelle indhold, der skal belønnes. Formålet med den nye mediestøtte er jo at skabe mere originalt dansk indhold, og holder man fagblade og andre udenfor, tørrer den del af nyhedskæden ud,” siger Christian Kierkegaard og nævner Ingeniøren, der kan blive den største støttetaber. 

Men Ingeniøren er jo ejet af en brancheorganisation, den kan vel selv betale for sit medie?

“Ingeniøren er ejet indirekte af ingeniørforeningen IDA, men den producerer indhold, der ligger inden for de områder, man gerne vil støtte og citeres meget af andre medier. Det afgørende er ikke, hvem der ejer mediet, så længe det behandler emnerne på en samfundsrelevant måde. Det vi ønsker at støtte er de medier, der alene rette sig til bestemte faggrupper. Ugebrevet A4 retter sig jo heller ikke snævert til LO’s medlemmer men leverer samfundsstof, som sætter en politisk dagsorden og citeres af andre medier. Ud af de flere tusinde fagmedier der findes i Danmark, taler vi jo kun om ti til tyve stykker, som kan komme i betragtning,” siger Christian Kierkegaard.

Han påpeger, at Bordingprisen, der går til specialmedierne, netop har belønnet dybdeborende journalistik fra fagmedier som 3F.

Den slags indhold laver de jo i dag, selvom de ikke får støtte - behøver de den så?

“Hvis de ikke får støtte fremadrettet, vil de måske prioritere kun at levere det stof, der henvender sig snævert til egne medlemmer. Så støtten sikrer, at de når længere ud og omhandler hele samfundet. Det er jo derfor de citeres meget. Dagbladene er en faldende del af den journalistiske fødekæde, det er fagmedierne ikke, derfor er det også fair, hvis de kan få støtte,” siger Christian Kierkegaard.

Tidligere skulle støtteberettigede dagblades dækning omhandle samfund, politik og kultur. Fremover behøver mediets indhold ikke at opfylde alle områder, men et givent nicheområde skal behandles med en samfundsmæssig vinkel.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også