Magasin-omsætning i frit fald

Stærke magasiner som Allers 'IN' og Egmonts 'Eurowoman' har mistet op mod halvdelen af annonceomsætningen sammenlignet med 2008, vurderer bureauer.
Tine Brødegaard Hansen

"Faldet i bruttoomsætning er markant og gælder over næsten hele linjen."

Det er dommen over de glittede magasiners annoncesalg fra januar til april i år sammenlignet med forrige år, ifølge Linda Christensen, kontaktchef i mediebureauet IUM.

Hun fremhæver fire sigende cases på bureauets blog, hvis fine oplags- og læsertal ikke formår at trodse annoncekrisen:

"Til eksempel har IN i jan-april ’09 oplevet et fald i bruttoomsætningen på -48 pct. versus samme periode sidste år. Lignende historier gør sig gældende for Eurowoman (-35 pct.), Euroman (-34 pct.) og Gastro (-77 pct. i Feb-April ’09 vs. ’08) etc.," skriver Linda Christensen, der er overbevist om, at magasinernes indtjening er faldet endnu dybere end omsætningen.

"Faldet i nettoværdi vil være endnu mere dramatisk, end det fald, vi ser i bruttoannonceomsætningen. Forhandlingerne er meget hårde i år, og medierne bliver trykket meget mere end tidligere på grund af krisen. Forskellen mellem brutto og netto er altså blevet endnu større," siger Linda Christensen.

Print director Jane Ravn fra Mediaedge.cia bekræfter magasinernes dårlige omsætningstal på annoncer, men maner samtidig til besindighed.

"Det er klart, at de magasiner, der er forbundet med luksusvarer og imagekampagner, oplever fald i annonceomsætningen, for luksus sælger ikke i øjeblikket. Men magasinerne skal have tålmodighed, passe på deres læsere og stå igennem krisen. Det er ikke lang tid siden, at højkonjunkturen bragede løs og at der var masser af penge i magasinmarkedet. Nu er det vendt, og har man ikke styrken til at stå igennem krisen  i noget tid endnu, må man dreje nøglen om," siger Jane Ravn.

Magasinannoncer vigtige
Mediebureauerne lever af at skaffe deres kunder flest annoncer for færrest penge og har derfor en interesse i at presse mediernes annoncepriser ned. De har dog samtidig et godt billede af prisudviklingen på markedet. Billedet bakkes op af DRRB-tallene for januar til april 2009, der måler den del af annonceomsætningen, der går via mediebureauerne. Magasiner og ugeblade ligger som samlet kategori 21 procent under niveauet på samme tid i 2008.

Men netop de lave priser og konkurrenternes tilbageholdenhed, bør få annoncørerne på banen og ind på magasinsiderne, mener Linda Christensen, der samtidig slår et slag for vigtigheden af magasinannoncerne:

"Ser vi på kvinderne, så er det her, de søger inspiration, inden de skal ud og shoppe – på denne måde fungerer magasinerne faktisk som en meget kost-effektiv og målrettet salgsbrochure på niveau med f.eks. udsendelse af brochure via direct marketing. Endvidere kan magasinerne bruges mere taktisk, end man gør i dag – også uden at man som annoncør ’falder helt udenfor’ det redaktionelle miljø. GWP’er (Gift With Purchase), co- promotions og andre salgsskabende aktiviteter fungerer faktisk godt i de fine glossy omgivelser."

Jane Ravn fra Mediaedge.cia opfordrer magasinerne til at tænke mere taktisk, også når det gælder de produkter magasinet viser på siderne.

"Nogle magasiner er fyldt med luksusvarer fra udenlandske catwalks, som læserne ikke har en chance for at købe. I en højkonjunktur søger man inspiration i drømmene, men det gælder også om at vise tøj, som man kan købe på Strøget i København, eller i butikkerne i Århus, Odense eller hvor det måtte være," siger Jane Ravn.

MediaWatch arbejder på at indhente kommentarer fra magasinudgiverne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også