Højesteret skal afgøre erstatning i Se og Hør-sag

By- og landsret har afvist at give Morten Helveg godtgørelse i Se og Hør-sagen. Han håber på oprejsning i Højesteret.
Foto: Charlotte de la Fuente/Ritzau Scanpix
Foto: Charlotte de la Fuente/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

For mere end 10 år siden skaffede ugebladet Se og Hør sig ulovligt adgang til EU-parlamentariker Morten Helveg Petersens (R) kreditkortoplysninger.

Og snart finder politikeren ud af, om han har krav på godtgørelse for overvågningen. Spørgsmålet om godtgørelse er nået helt til Højesteret, som onsdag tager hul på sagen.

"Det kan være svært at forstå, hvor krænkende det er, at der har siddet andre og kigget på, hvad jeg har brugt mit kreditkort på og til og hvornår," siger Morten Helveg Petersen.

Både byret- og landsret har afvist at give godtgørelse til Morten Helveg Petersen. Landsretten vurderede, at han ikke var udsat for en systematisk ulovlig overvågning. Og derfor havde han ikke krav på godtgørelse.

Kravet i byretten var 250.000 kr., i landsretten blev det sænket til 125.000 kr., og i Højesteret er det nede på 75.000 kr..

Det var den såkaldte tys-tys-kilde, Peter Bo Henriksen, der fodrede ugebladet med oplysninger. Kilden havde adgang til de kendtes transaktioner via kreditkortudstederen Nets.

I landsretten kom det frem, at kilden videregav oplysninger til Se og Hør om Morten Helveg 11 gange fra juni 2008 til september 2009. Ud over Helveg og andre kendte fik også de kongelige lækket oplysninger om deres brug af kreditkort.

Over 20 kendte danskere har krævet erstatning, men siden har over halvdelen droppet deres krav i kølvandet på EU-politikerens dom i landsretten.

I øjeblikket er de andre kendtes sag sat i bero, mens de venter på afgørelsen i Højesteret. Det oplyser deres advokat, Brian Larsen. Morten Helveg har rejst kravet om godtgørelse mod Aller Media, tys-tys-kilden og tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup.

Omkostningerne for sagen i by- og landsret blev pålagt Morten Helveg Petersen og løber op i 320.000 kr. Se og Hør-skandalen er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Under sagen kom det frem, at der i alt blev hacket 906 oplysninger om kreditkorttransaktioner i perioden 24. juni 2008 til 31. december 2011. I en tilståelsessag i 2016 modtog bladhuset Aller Media en bøde på 10 mio. kr.

En tidligere nyhedschef og en tidligere redaktionschef blev hver idømt seks måneders betinget fængsel. Få måneder efter fik også to tidligere Se og Hør-chefer, to tidligere journalister på ugebladet og tys-tys-kilden fængselsdomme.

/ritzau/

Morten Helveg sænker krav om erstatning i Se og Hør-sag

Morten Helveg anker Se og Hør-sag til Højesteret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også