DJ vinder sag om krænkelse af Muhammedtegners ophavsret

Nordjysk kunstner udeblev fra retsmøde og skal betale mere end 130.000 kr. for at have krænket tegneren Kurt Westergaards og fotograf Michael Drost-Hansens ophavsret ved at bruge deres værker i et maleri.
Foto: /ritzau/Rasmus Baaner
Foto: /ritzau/Rasmus Baaner
RITZAU

Den nordjyske provokunstner Uwe Max Jensen blev fredag dømt til at betale 100.000 kr. til tegner Kurt Westergaard og 33.750 kr. til fotograf Michael Drost-Hansen for at have krænket deres ophavsret.

Kunstneren mødte ikke selv op til retsmødet, og der blev derfor afsagt en såkaldt udeblivelsesdom. Det betyder, at Uwe Max Jensen tabte sagen, der er anlagt af Dansk Journalistforbund (DJ) på vegne af tegneren og fotografen.

"Vi kan ikke gå længere ind i materien, når han ikke dukker op. Så må man tage det som udtryk for, at der ikke er indvendinger mod de nedlagte påstande," sagde dommer Lars Krunderup.

Stridens kerne er et maleri, som Uwe Max Jensen lavede i 2015. Det forestiller en flygtningepige, der sidder foran en betjent på motorvejen.

Pigen har en bombe i turbanen, og maleriets titel er "Gemmeleg". Ifølge Dansk Journalistforbund, der har anlagt sagen på vegne af tegneren og fotografen, minder maleriet lidt for meget om to værker:

Dels Kurt Westergaards berømte tegning af Muhammed med en bombe i turbanen, dels Michael Drost-Hansens pressefoto af flygtningepigen på motorvejen.

Uwe Max Jensen har afvist at have krænket ophavsretten. Han har på sin blog skrevet, at der er tale om en parafrase, en fri bearbejdning af en anden kunstners værk.

DJ: Handler om kopiering

Liselotte Lindberg Olsen, advokat i Dansk Journalistforbund, er tilfreds med dommen.

Hun afviser, at Uwe Max Jensen blot har benyttet sin kunstneriske frihed.

"Der er ikke noget til hinder for at lade sig inspirere af andre. Men man må ikke kopiere, og det er jo det, der er sagens kerne her," siger hun. 

Det spiller ifølge advokaten også en rolle, at Uwe Max Jensen er en kontroversiel person, der ikke lægger skjul på sine politiske synspunkter.

"Det betyder også noget. Ingen journalist, fotograf eller kunstner skal finde sig i at blive sat i en politisk sammenhæng, hvis man ikke selv har besluttet sig for det. Og det har ingen af de pågældende ønsket," siger advokaten.

Forsinket af sygemelding

Retssagen var oprindelig berammet til at finde sted i februar, men dengang kom der en sygemelding fra kunstneren kort før mødets begyndelse.

Ligesom dengang var retten fredag igen fyldt med betjente og livvagter, som passede på Kurt Westergaard.

Inden han blev ledsaget ud af retssalen sagde Kurt Westergaard til Ritzau, at han ærgrede sig over sagen.

"Det er trist, at det er kommet hertil. Det her handler ikke om penge, men om principper, og nogle gange må man statuere et eksempel," sagde han.

Uwe Max Jensen dømmes også til at betale sagens omkostninger. Han har inden for de næste fire uger mulighed for at anmode retten om at genoptage sagen.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også